I förra veckan avslöjade vi att grundskolechefen Ewa Myhrén får sluta sin anställning. I gengäld får hon ett avgångsvederlag som motsvarar 18 månadslöner.
Hur vanligt är det att kommunen sluter sådana avtal? Vi bad kommunens HR-avdelning att ta fram de särskilda överenskommelser som slutits i kommunen de senaste fem åren. Vi vände oss även till de kommunala bolagen.
Det visade sig inte vara helt enkelt. Avtalen förvaras i personalakterna. Kommunen hävdar att det är praktiskt svårt att få fram avtalen.
Det vi fått är en redovisning av antalet avtal och hur mycket de är värda.
Totalt rör det sig om 39 avtal på fem år. Vi har varit kontakt med de kommunala bolagen. I Bostadsbolaget finns inget avtal, medan det finns ett avtal hos Västervik resort. Västervik miljö och energi har två avtal.
Vad vi framförallt ville veta var om man gjort avtal som i omfattning liknande det med grundskolechefen. Det är värt över en miljon kronor. Det hade man inte. Det näst mest värdefulla värderas till 399 000 kronor. Avtalen handlar som regel snarare om månadslöner än om en årslön.
Kommunens HR- och kommunikationschef Anna Öhrling Elltorp trycker på att de särskilda överenskommelserna kan slutas av flera olika anledningar.
– I våra kollektivavtal finns möjligheter när det handlar om omställning till exempel.
Där kan det vara så att kommunen hjälper medarbetare som får sluta av medicinska skäl att via Omställningsfonden hitta fram till ett nytt arbete.
Finns det några riktlinjer för hur och när avtalslösningar kan användas?
– Här får man göra en bedömning i varje enskilt fall. Därför har vi inte några generella riktlinjer, men det som gäller är att vi ska ha en återhållsam hållning, svar Anna Öhrling Elltorp.
Den förvaltning där det är vanligast att an träffat avtal i samband med att någon slutat är socialförvaltningen som har 27 fall från september 2019 fram till i dag. Vi kan inte se de exakta villkoren men i ekonomiskt värde varierar avtalen från drygt 17 000 kronor till som mest 243 000 kronor hos socialförvaltningen.
Socialchef Joakim Nyman säger att han inte kan svara för alla fallen. Han har haft sin tjänst i ungefär tre år. Till att börja med så tycker han att 27 fall på fem år inte är en så hög siffra om man sätter det i sitt sammanhang.
– Vi har 1 600 anställda. Det blir ingen hög procentsats. Det här är något vi gör när vi och den anställda tillsammans kommer fram till att vi bör gå åt skilda håll. Det kan finnas väldigt många orsaker till det.
Ett skäl kan vara att man inte kan jobba kvar på grund av medicinska orsaker. Då kan ett avgångsvederlag förenas med ett omställningsstöd för att hitta ett annat lämpligare jobb.
För något år sedan uppdagades några fall i äldreomsorgen där anställda inte följt rutiner, och det drabbat brukare.
Har man använt den här typen av lösningar i den typen av fall?
– Det vet jag inte på rak arm, men om man gjort något verkligt dåligt då är det fråga om avsked. Då gör vi inte sådana här lösningar, svarar Joakim Nyman.
Vad tänker du när du ser förteckningen över de avtal ni träffat? Är nivån lagom?
– Det är jag som undertecknat avtalen de senaste tre åren. Där och då har de känts rimliga. I den bästa av världar är vi alla friska, och allt flyter på som det ska i verksamheten, men ibland behöver vi träffa sådana här överenskommelser.
På andra plats bland förvaltningarna kom barn- och utbildningsförvaltningen med sju avtal. Där ligger spänner vatalen mellan 111 900 kronor och 361 200 kronor.
Torbjörn Swahn, vd på Västervik miljö och energi, ger exempel på ett annat fall där man använt en avtalslösning.
– När gata- parkverksamheten lades ut på entreprenad så fanns det en person som blev kvar i vår organisation men som var ganska nära pensionsåldern. Vi kom överens om att den personen skulle få sluta lite tidigare.
På så sätt kunde man undvika att en person längre ner på LAS-listan sades upp.
– Det hade blivit lite konstigt att säga upp en person, och en kort tid senare återanställa personen. Då var det bättre att göra så här.
Avtalet var värt 240 000 kronor. Det finns ytterligare ett avtal i den storleksordningen, men det ligger längre tillbaka i tiden innan Torbjörn Swahn blev vd.