Kyrkorna el-sparar: Färre lampor och färre gudstjänster

Både Norra och Södra Tjust pastorat drabbas av ökande kostnader för el när både kyrkor och församlingshem ska värmas upp. Det här kan innebära förändringar i verksamheten under vintern.

Matilda Helg är kyrkoherde i Södra Tjusts pastorat. Hon berättar att de just nu håller på att se över var de kan spara energi, både för miljöns och för ekonomins skull.

Matilda Helg är kyrkoherde i Södra Tjusts pastorat. Hon berättar att de just nu håller på att se över var de kan spara energi, både för miljöns och för ekonomins skull.

Foto: Lotta Gometz

Västervik2022-09-20 06:00

– Vi räknar med att det ska bli minst 50 procent dyrare i vinter, så vi har hållit ett möte för att se vad vi kan göra, säger Hans Wennström, kyrkoherde i Norra Tjusts pastorat.

Han berättar att de just nu tittar igenom all elförbrukning för att se var de kan spara, både när det gäller kyrkor och andra byggnader som kyrkan ansvarar för.

Målet är att spara så mycket det går för att verksamheten ska påverkas så lite som möjligt.

– Vi kommer att släcka ner runt kyrkorna. I vanliga fall brukar de vara upplysta nattetid.

Elkostnaderna kommer också innebära att de inte kommer kunna hålla gudstjänster i alla kyrkorna varje söndag.

– Det kommer att bli mer sammanlysning. I stället för gudstjänster i sex kyrkor blir det kanske tre, men vi ska försöka se till att det rullar på i alla kyrkor, säger Wennström.

I Södra Tjusts pastorat pågår också diskussioner om hur elförbrukningen ska sänkas, berättar kyrkoherde Matilda Helg.

– Vi har börjat fundera på var vi kan spara ännu mer, men vi behöver prata med våra medarbetare, det är de som har kunskapen för att komma med de smarta lösningarna, säger hon.

De senaste åren har flera kyrkor renoverats och i samband med det har även energiförbrukningen setts över. Hela verksamheten går på ett styr- och reglersystem, där allt går ner på minimum under tiden som lokalen inte används. Och när den bokas finns det olika uppvärmningsgrader att välja mellan.

– Om kyrkan ska städas behöver man inte ha samma värme som om man har en begravning, säger Annika Deltin som är fastighetsansvarig vid Södra Tjusts pastorat.

I stor sett all belysning är numera ledlampor, något som sparar mycket energi. I Hallingebergs kyrka installeras nu bergvärme och flera andra kyrkor, där inte möjligheten till bergvärme funnits, har i stället fått luftavfuktare.

– Torr luft är mycket lättare att värma upp än fuktig, säger Deltin.

För samtidigt som det behöver sparas på elen går det inte att ha vare sig för kallt eller för varmt i kyrkorna.

– Vi har ansvar för att förvalta alla inventarier. Har vi för hög temperatur kan det orsaka skador och med för låg temperatur får vi mögel.

Det är heller inte bara kyrkorna det gäller, utan även församlingshem och kapell.

– I S:t Johannes kapell har vi installerat ett nytt system och där återvinns 80 procent av värmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!