Även ett litet kvarter har en intressant historia

Ett kvarter i Gamla Öster i Västervik har namnet Rorgängaren. Eftersom det ligger i ett område med kvarteren Lotsen, Båtsmannen, Matrosen och Sjökaptenen omkring sig förstår man att det har något med ett sjömansyrke att göra.

Ordenshuset. Den tidigare missionskyrkan har övergått till att bli ett ordenshus. Kyrkan byggdes 1930 och är yngsta byggnaden i kvarteret Rorgängaren. Foto: ANDERS STEINER

Ordenshuset. Den tidigare missionskyrkan har övergått till att bli ett ordenshus. Kyrkan byggdes 1930 och är yngsta byggnaden i kvarteret Rorgängaren. Foto: ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2006-10-31 00:25
Och visst är det så. En rorgängare är en sjöman som har till uppgift att styra fartyg.
Rorgängaren ligger i ytterkant av Gamla Öster och har som avgränsande gator Brunnsgatan, Återvändsgatan, Strömsgatan och Norra Järnvägsgatan. Den senare inte alls lika bekant som den livligt trafikerade Södra Järnvägsgatan.
Norra Järnvägsgatan är en återvändsgata men har spelat en mycket viktig roll i stadsplaneringen. I arbetet med 1879 års stadsplan nämndes speciellt att stadskärnans fasad mot järnvägsstationen måste ge ett gott intryck. En järnvägspark anlades mellan Norra Järnvägsgatan och stationen och de nya husen utefter Norra Järnvägsgatan som byggdes åren efter blev respektabla och finns kvar ännu i dag.

Närmaste kvartersgranne är Lotsen som fått namnet efter mästerlotsen Johan Alfred Lindbäck som bodde på Båtsmansgatan. Med lite god vilja går det att hitta en rorgängare i kvarteret Rorgängaren.
- Carl Gustaf Landström växte upp på Kvarngården i början av 1800-talet och han blev bland annat styrman, säger Rolf Nilsson som själv bott i Kvarngården i 50 år och läst på en hel del om gårdens historia.
Kvarngården är ett knuttimrat tvåvåningshus och ligger på tomten i hörnet av Återvändsgatan och Strömsgatan. På en karta från 1707 finns en väderkvarn inritad på fastigheten och därifrån kommer förstås namnet Kvarngården.

Kvarngården ägdes en gång av sjökaptenen Anders Högbom med hustru Ulrika Fredrica Hinsberg. De tog 1803 som fosterson hand om Carl Gustaf Landström vars föräldrar handlanden Gustaf Landström och Catharina Margareta Navander båda gick bort i relativt unga år.
Carl Gustaf Landström gick i unga år till sjöss och avancerade till coopverdie styrman. Som senare sjökapten och handlande blev han en av delägarna av Gotska Sandön 1838 som faktiskt under flera år blev en koloni till Västervik. Landström fick en lagfart på "Skattelägenheten Gottska Sandön inom Ruthe Ting och Fårö Soken". En delägare var handlanden Gustaf Moberg också från Västervik.

Gotska Sandön blev aldrig någon guldgruva och Västerviksborna lämnade projektet och ön såldes. Mobergs firmor gick senare i konkurs medan Landström fortsatte med andra äventyr. Ett var att tillsammans med Axel David Maechel återigen satsa på en liten varvsrörelse. Nu blev det på Stora Rätö i Gudingen.
Även detta äventyr hade ett slut och Landström började en tillverkning av tröskverk och höll till i bland annat Dagsbo vid Verkebäcksviken där det förstås även fanns ett litet skeppsvarv.
Så hände även något mycket viktigt för Västerviks historia. Landström startade en liten rörelse vid fastigheten Ladugården som låg på andra sidan strömmarna. Den gick heller inte så bra men han fick tanken på att försöka med en tändsticksfabrik på platsen. Så blev det 1857 och Västerviks Tändsticksfabrik utvecklades till att vara stans största arbetsplats under många år och verksamheten pågick fram till 1968.

Andra fastigheter som Landström ägde var Ulriceborg i Rosavillaområdet, Källhagen, det som skulle bli Rundqvistska fastigheten (med de i dag lila fönsterbågarna) och den tomt vid Stora Torget som i dag rymmer SEB-banken.
- Här går det att göra en märklig koppling, säger Rolf Nilsson. I bankhuset huserade på övervåningen under många år logen Odd Fellow. I dag håller Odd Fellow till i tidigare Missionskyrkan som ligger vid Kvarngården.

I början av förra seklet startade flera frikyrkliga förbund i Västervik. Missionsförsamlingen bildades 19 mars 1916 och hade från början bara åtta medlemmar. Medlemsantalet ökade och 1918 fick man en egen pastor vid namn Häggström.
1930 var det dags att bygga en egen kyrka och platsen blev i hörnet av Strömsgatan och Norra Järnvägsgatan. Året därpå var det dags för invigning i mars månad.
"Kyrkan kan sägas vara hållen i kyrklig funkisstil och smälter väl in i gatubilden på samma gång som dess karaktär av Gudshus tydligt framträder." Så skrev Allan Qvarnström i Kalmar läns städer.

Byggnationen hade tärt på ekonomin och inte blev det bättre av att ett antal medlemmar bröt sig ur och bildade en egen fri församling. Ekonomisk stöttning fick församlingen från missionsförbundet centralt.

Styrelseordförande var under väldigt många år den välkände tillsynsläraren Sigurd Heedman. Församlingen blev senare en av tre som gick samman i Marieborgskyrkan.
Fastigheten i kvarteret Rorgängaren är i dag ordenshus och ägs till hälften av vardera Odd Fellow och Logen nr 15 Norheim (Bifrost). De äger även Kvarngården.
På Norra Järnvägsgatan kommer sedan de två husen från 1881 respektive 1882. Båda byggda i "stram senempire". I det ena driver sedan 1981 Jan och Barbro Lindgren ett mindre hotell med 14 rum, Hotell Park. Tidigare värdpar var Bertil och Viola Rohdin. Det andra huset är enbart ett bostadshus. Båda har fina gårdar med uthus mot Återvändsgatan.
Hörnhuset mot Brunnsgatan byggdes 1913. En tidstypisk reveterad tvåvåningsfastighet med hörntorn och med Fredrik Anderberg som arkitekt.
Kvarteret Rorgängaren är smalt och mot Återvändsgatan finns inga egna fastigheter. Men även ett litet kvarter har sin intressanta historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om