Även äldre kvinnor kan vaccineras mot HPV

För några år sedan inleddes massvaccineringarna av unga flickor mot viruset HPV, som orsakar livmoderhalscancer. Men många vet inte att man kan vaccinera sig även om man är äldre. Och det är heller ingenting som landstinget aktivt går ut och rekommenderar, enligt smittskyddsläkare Claes Söderström.

Sedan något år tillbaka erbjuds alla flickor upp till 18 år vaccinet Gardasil mot viruset HPV. Bilden är från en vaccination av flickor i Motala förra våren.

Sedan något år tillbaka erbjuds alla flickor upp till 18 år vaccinet Gardasil mot viruset HPV. Bilden är från en vaccination av flickor i Motala förra våren.

Foto: Anders Törnström

Västervik2013-01-29 16:22

Enligt sajten Netdoktor.se tror var tredje kvinna att de tror att det är för sent att vaccinera sig efter sexdebuten. Men så är det alltså inte. Även kvinnor som drabbats av cellförändringar – årligen runt 40 000 stycken – kan ha nytta av vaccinet.

– Vaccineringen behandlar inte en pågående infektion men om cellförändringarna är orsakade av någon av de olika HPV-typerna som ingår i vaccinet så kan en vaccination minska risken för återinsjuknande, säger Sven-Eric Olsson, överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus.

För många kvinnor är det okänt att man även som äldre kan vaccinera sig mot viruset och många menar att de inte har fått någon tydlig rekommendation av sin husläkare eller gynekolog.

Landstingets smittskyddsläkare Claes Söderström bekräftar att landstinget inte har någon policy för att rekommendera även äldre kvinnor att vaccinera sig. I dag erbjuds flickor i sjätte klass vaccination via skolhälsovården och för att låta även något äldre flickor ta del av vaccinets fördelar kan även de upp till 18 år få vaccinet gratis.

– Sen har vi även ändrat reglerna så att vaccinet ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor upp till 25–26 år. Det känns som en vettig investering, säger Claes Söderström.

Självklart får man vaccinera sig även därefter, men då bekostar man själv vaccinet och det ingår inte i högkostnadsskyddet.

Han är osäker på nyttan att vaccinera kvinnor även upp till 45 år, trots att vaccinet är registrerat för patienter upp till den åldern.

– Men eftersom vi antar att vaccinet skyddar mot cancer till följd av cellförändringar, så varför inte? Vaccinet innehåller väldigt mycket antikroppar mot HPV-virus och därför borde det även på sikt skydda äldre kvinnor, säger han.

Störst effekt får dock vaccinet innan kvinnan gjort sin sexdebut. HPV-viruset smittar vid sexuell kontakt och risken blir större ju fler sexpartners man haft. Det är därför man vaccinerar flickor såpass tidigt.

– Men det finns en nyttoeffekt även senare och även efter sexdebuten, säger Claes Söderström.

Han berättar att viruset är mycket vanligt och att man kan drabbas av stillsamma infektioner utan symptom utan att för den skull utveckla cancer. Men viruset kan också leda till kroniska infektioner som på sikt leder till att man utvecklar cancer.

– Det kan ta 10–15 år från det att man utsatts för viruset till dess att man utvecklar cancer.

Skulle du rekommendera kvinnor i exempelvis 40-årsåldern att ta vaccinet?

– Ja, om det finns en historia av cellförändringar och livmoderhalscancer i familjen och kvinnan anses ha en ökad risk att drabbas, skulle jag inte tveka, säger han.

Humant papillomvirus, HPV

Viruset är ett sexuellt överfört vårtvirus som finns i flera hundra olika varianter . Det kan infektera både hud och slemhinnor.

Några av varianterna kan orsaka allvarliga cellförändringar i livmoderhalsen och även leda till cancer. Både män och kvinnor kan drabbas.

Viruset kan även orsaka kondylom.

Varje år drabbas 40 000 kvinnor i Sverige av avvikande cellprov och cirka 400 utvecklar livmoderhalscancer.

Runt 200 svenska kvinnor avlider varje år till följd av livmoderhalscancer.

Källa: Netdoktor.se, vardguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om