Åtta vårdplatser stängs på medicinkliniken

Åtta vårdplatser stängs på medicinkliniken i Västervik, på grund av sjuksköterskebristen. Men Vårdförbundets huvudskyddsombud Pernilla Petersson blev aldrig informerad om förändringen – och är mycket kritisk till hur ledningen skött frågan.

I samband med en ombyggnation på medicinkliniken har man flyttat om personalen, vilket i kombination med hur lokalerna ser ut lett till att det nu saknas bemanning på en av de tänkta avdelningarna. Konkret handlar det om att avdelning 5 på medicinkliniken i dagsläget inte kan utökas från 16 till 24 vårdplatser. Huvudskyddsombudet Pernilla Petersson är kritisk till att facket inte informerades om förändringen.

I samband med en ombyggnation på medicinkliniken har man flyttat om personalen, vilket i kombination med hur lokalerna ser ut lett till att det nu saknas bemanning på en av de tänkta avdelningarna. Konkret handlar det om att avdelning 5 på medicinkliniken i dagsläget inte kan utökas från 16 till 24 vårdplatser. Huvudskyddsombudet Pernilla Petersson är kritisk till att facket inte informerades om förändringen.

Foto: Pressbild/Rebecca Forsgren Malmström

Västervik2021-11-11 14:00

Både sjukhusen i Oskarshamn och Västervik har tvingats dra ner på vårdplatser på sina medicinkliniker, något som SVT var först med att berätta. 

Enligt Henrik Holmberg, sjukhuschef, beror det på svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, men också på en ombyggnation som ska ge medicinkliniken modernare vårdlösningar med fler enpatientrum. I samband med ombyggnationen har personal flyttats om, vilket i kombination med hur lokalerna ser ut lett till att det nu saknas bemanning på en av de tänkta avdelningarna. 

– Vi lyckades inte rekrytera in personal i tillräcklig utsträckning, och har inte heller fått tag på bemanningspersonal. 

Hur allvarlig är den här situationen? 

– Just nu har vi en beläggningssituation som tillåter det, men det kommer att komma tillfällen när det är fullt, vilket kan få till följd av vi utlokaliserar patienter till andra vårdavdelningar på sjukhuset. Det är ofta förekommande i Sverige i övrigt, men inget vi i det längre perspektivet vill ha i Västervik. 

undefined
Henrik Holmberg är sjukhuschef på Västerviks sjukhus.

Holmberg betonar att patienter inte behöver oroa sig. Den som är sjuk och behöver vård kommer att få det.  

Covidpatienter som vårdats på avdelning fem, var ska de vårdas framöver? 

– De kommer fortfarande vårdas på avdelning fem, på enpatientrum med slussmöjligheter, i och med att det är så pass få fall just nu.

Pernilla Petersson, huvudskyddsombud på Vårdförbundet, fick veta om stängningen samma dag som den började gälla, och det först när hon ställde en direkt fråga till sjukhusledningen. Under all kritik, menar hon, då ledningen är skyldig enligt lag att informera facket om sådana här förändringar. 

Hon ser flera åtgärder som sjukhuset borde vidta för att komma åt själva sjuksköterskebristen, men det viktigaste som man borde gjort innan stängningen är en riskbedömning. Att medicinpatienter kan behöva vårdas på helt andra kliniker är en uppenbar risk, enligt Petersson. 

– Om det helt plötsligt kommer en medicinpatient till kirurgkliniken behöver personalen ha kunskap och kompetens för att vårda den patienten, annars påverkar det förstås patienten i slutändan. 

Enligt Petersson är det ett återkommande problem på Västerviks sjukhus att arbetsgivaren inte följer lagar när det gäller arbetsmiljö och medbestämmande.

– Det är frustrerande att man inte är intresserade av att lyssna på vad medarbetarna vill. De har inte ens hållit oss informerade. Det är klart att man måste mätta mun efter matsäck, men det här kan ju inte ha kommit igår. 

Henrik Holmberg hävdar att man informerat medarbetare och fack genom den arbetsgrupp som jobbat med omorganisationen, men beklagar att Vårdförbundet inte känt sig involverat. När det gäller riskbedömningar säger han att det gjorts en riskbedömning på medicinkliniken, men inte på en sjukhusövergripande nivå. 

– Men Vårdförbundet har begärt en riskbedömning, och det är något vi kommer att göra framöver. 

Vårdförbundet anser att det är ett återkommande problem att sjukhusledningen inte lyssnar på facket, vad tänker du om det? 

– Jag beklagar att man känner så. Vi har många forum för samverkan, där jag tycker att vi har en god samverkan. 

Känner du att du kunde gjort något annorlunda kring hur ni informerade om stängningen av vårdplatserna? 

– Jag beklagar att Vårdförbundet känner att de inte fick rätt information. 

Det här är vårdförbundet

Vårdförbundet är ett fackförbund som samlas barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt studenter inom utbildningarna. 

Idag har vårdförbundet 114 000 medlemmar. 

Ett av Vårdförbundets uppdrag är att p åverka utvecklingen av hälso- och sjukvården på arbetsplatsen, lokalt, regionalt, nationellt.

På arbetsplatserna finns förtroendevalda som företräder Vårdförbundet och är skyddsombud. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!