"Att sätta en sändare på en dement är ett övergrepp"
- Att sätta en sändare på en dement person är ett övergrepp, säger Kicki Johansson, chef för äldreomsorgen i Västervik.
Restriktiv till larm. "Det får inte bli så att vi sätter på larm på en dement person, av bekvämlighet", säger äldreomsorgschef Kicki Johansson.
Foto:
- Vi kan inte tvinga någon att sätta på en sändare bara för att de är dementa.
Det finns i dag många olika typer av larm. Den mest diskreta sändaren är ett litet chip som man kan sätta på foten, så att den knappt märks.
- Men vi kan inte sätta på larm av bekvämlighet, på alla dementa så fort de ska gå ut.
Det här upplevs, enligt Kicki Johansson, av de flesta som mycket kränkande.
- Det är precis samma problematik som att vi inte kan låsa in en person bara för att den är dement, säger Kicki Johansson.
En sändare kostar mellan 15 000 och 20 000 kronor. I dag finns det mellan fyra och fem personer i Västervik som har en sådan här sändare. Samtliga personer är dementa och bor i eget boende. Men att Västerviks kommun är restriktiv när det gäller larm har inget med den ekonomiska biten att göra.
- Nej, huvudfrågan är hur mycket vi ska kontrollera de dementa, säger Kicki Johansson.
Kicki Johansson anser dock att sändarna ska sättas på i de fall där det är nödvändigt. Exempelvis på "rymningsbenägna" personer.
- Det är viktigt att möjligheten finns. Men det är en svår balansgång. Givetvis kan vi inte utrusta någon med ett larm efter att personen försvunnit en gång. Det är en dialog vi får föra med de anhöriga.
Kicki Johansson kan inte svara på om antalet dementa som försvinner har ökat i Västervik på sistone. Hon tycker inte heller att det här är ett stort problem.
- Det är inte många som försvinner med tanke på hur många äldre det finns i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!