Att lära sig laga sushi

Svensk sushi. Temaki med kantareller och shisoblad. Kanske något för den som kommer hem med korgen full från svampskogen.

Svensk sushi. Temaki med kantareller och shisoblad. Kanske något för den som kommer hem med korgen full från svampskogen.

Foto:

Västervik2005-08-12 00:25
I Sverige har vi på 2000-talet lärt oss äta sushi, den i Japan traditionella maträtten sedan 1300 år. I kokboken "Sushi på svenska" kan vi lära oss att själva laga sushi.
Sushi är inte bara rå fisk, soja, wasabi och alger, utan också riset. Och tillsammans blir det en delikatess.
I den här boken har kocken Joakim Lundblad utvecklat sushirecept med svensk variation, till exempel med kantareller i stället för den japanska svampen shiitake. Han är världsmästare i sushimatlagning enligt Guiness rekordbok.
Han framhäver hur viktigt riset är vid sushimatlagning. Det ska vara fingervarmt, klibbigt och blankt och kunna formas till sushibollar. Doppa händerna i kallt vatten så går det lättare när du hanterar riset, är hans råd.
I boken får vi lära oss grunderna i sushimatlagning men också en del avancerade recept, som norimaki med saffransmarinerad gädda eller pankohalstrad anklever. Gott ser det ut att vara i alla fall.

RECEPT
Temaki med kantareller och shisoblad (bilden)
(1 styck)
35 gr sushiris
½ noriblad (klippt i mitten längs med ränderna)
30 gr kantareller
5 gr schalottenlök, finhackad
några kvistar persilja
10 gr kokt morot i stavar
salt och vitpeppar
smör att steka i
Skär kantarellerna i en halv centimeter stora tärningar och stek dem i smör tillsammans med löken. Blanda i persiljan och smaka av med salt och vitpeppar.
Forma riset till en oval form. Lägg det i ena hörnet av noribladet så att det sticker ut lite utanför kanten. Lägg de övriga ingredienserna intill riset och rulla ihop till en strutform. Fäst noribladet med fuktade fingrar.
NY BOK
Sushi på svenska
Prisma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om