Åtstramad bransch våndas efter regeringens nya giv

Utökade restriktioner gäller för restaurangerna från och med julafton. Flera av Västerviks krögare är oroliga för den pressade situationen och huruvida stadens krogliv ska kunna överleva pandemin.

"Vissa tror att det max får vistas fyra personer på restauranger efter jul fast det handlar om att man max får sitta fyra personer i samma sällskap" - Elias Beshiri om myndigheternas nya giv.

"Vissa tror att det max får vistas fyra personer på restauranger efter jul fast det handlar om att man max får sitta fyra personer i samma sällskap" - Elias Beshiri om myndigheternas nya giv.

Foto: Kristina Westring/ arkiv

Västervik2020-12-21 16:00

– Förra veckan fick jag ett samtal från en vän som drivit restaurang i 20 år. Han meddelade mig att han nu måste begära verksamheten i konkurs, berättar Linda Åhman som är delägare i Harrys, Västervik.

Själv är hon på väg till ett personalmöte där hon tillsammans med restaurangens anställda ska försöka se på alternativ till att hålla igång verksamheten trots de nya restriktionerna:

– Som chef handlar det om att försöka hitta lösningar för att få personalen att känna sig trygg. Dels i själva arbetet men även inför framtiden.

Detta är något som tycks vara lättare sagt än gjort: tidigare i höstas tog de som driver i Harrys i Västervik ett beslut om att tillfälligt stänga restaurangen. I veckan, drygt två veckor efter återöppningen, börjar de nya restriktionerna att gälla.

– Vi har fått tuffa slag genom hela pandemin men ändå försökt anpassa oss. Min filosofi har varit att respektera de som kanske inte vill äta ute nu och istället erbjuda mer hämtmats-alternativ, säger Åhman.

Samtidigt är hon skeptisk till att restaurangerna fått utökade restriktioner eftersom det, enligt henne, inte finns något som pekar på att restauranger utgör en miljö där det är större smittorisk.

– Jag känner mig mer trygg när jag går på restaurang än när jag besöker min livsmedelsbutik.

Kritiken delas av andra krögare i Västervik.

– Det blir bara värre. Vi kan inte planera verksamheten på samma sätt utan vi får helt enkelt ta en dag i taget, säger Elias Beshiri, delägare i restaurang Sahara.

Enligt Beshiri hade det varit bättre om regeringen gett besked om att låta stänga restaurangerna helt:

– Nu är det mer som att de kapar fötterna på oss gång på gång.

För att kunna hålla ut krävs ytterligare statligt stöd enligt Jonas Settlin, delägare i Guldkantskedjan:

– De fasta kostnaderna för verksamheten ligger kvar.

På Guldkant beräknar Settlin att de har tappat omkring 90 till 98 procent av alkoholförsäljningen sedan regeringens tidigare besked om alkoholstopp vid klockan 22:00. 

Frågan är om de kommer sälja någon alkohol alls när gränsen snart går vid klockan 20:00. Samtidigt menar han att Västerviksborna har ett gemensamt ansvar för att Västervik ska ha ett rikt restaurangliv i framtiden.

– Vi har i princip drabbats av ett näringsförbud.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!