Återbruket: Många skrattade åt oss

På Återbruket finns två fokus: att hjälpa och arbetsträna personer ut i arbetslivet – och att återvinna. "Vi blir som ett eget litet samhälle", säger samordnare Lars-Göran Andersson.

Butik. På Återbrukets övervångingen finner man allt ifrån porslin till böcker.

Butik. På Återbrukets övervångingen finner man allt ifrån porslin till böcker.

Foto: Rebecca Strömbäck

Västervik2017-05-22 09:30

Återbruket har funnits sedan 1993. Till en början plockades allt som såldes från soptippen men idag skänks det mesta direkt till Återbruket. Sedan start har Återbruket bara vuxit och det finns alltid nya planer på att bygga ut. Tillväxten sker i den mån det kommer in material som passar till byggnationen.

– Vid starten skrattade många åt oss och förstod inte hur det skulle gå till. Idag kan det vara så mycket kunder att det kan vara svårt att få parkering, skrattar Lars-Göran Andersson, samordnare på Återbruket sedan start.

På Återbruket finns 6 personal och 30 platser för deltagare. Det är en knutpunkt för de som behöver arbetsträning och vill arbeta praktiskt. Det är en förberedelse inför arbetslivet. Systemet fungerar som en vanlig arbetsplats, man jobbar 7-16 med en timmes lunch och har semester. Skillnaden med Återbruket är att man jobbar efter egen förmåga. Vissa personer klarar bara av att jobba två timmar per dag medan andra jobbar 75 procent och studerar 25 procent. Vanligtvis jobbar en deltagare ungefär 1 år på Återbruket för att sedan exempelvis påbörja studier eller söka jobb. Målet efter tiden på Återbruket är att man ska hitta sin väg till ett framtida arbetsliv.

– Deltagarna som kommer hit har blandade bakgrunder och åldrar. Vi blir som ett eget litet samhälle. Vi jobbar, äter och umgås tillsammans, säger Lars-Göran Andersson.

På Återbruket finns en hjärtstartare samt personal utbildad i hjärt- och lungräddning. Alla deltagarna får en kurs i detta. Deltagarna får även en kurs i att röja och därefter röjer och städar de grönytor runt om i kommunen.

Som deltagare på Återbruket jobbar man aldrig ensam, utan i grupper om några deltagare per ledare. Arbetsuppgifterna kan vara allt ifrån att snickra och renovera möbler till att jobba i butiken och få butiksvana med kassaservice.

Det ska snart påbörjas ett nytt stort projekt. Det ska byggas en stor bod som ska placeras på återvinningsstationen i Västervik. Det ska även placeras ut två mindre bodar på Ankarsrums och Gamlebys återvinningsstationer för att samla in saker.

Återbrukets viktigaste punkt hörs i namnet, att återbruka. Miljöengagemanget är stort då de sorterar och återanvänder saker som andra kasserat. Förra året tog Återbruket hand om och tömde 600-700 gräsklippare på bensin och olja. Vissa av dessa skrotades medan andra byggdes om till fungerande gräsklippare igen. Det lämnas också in många cyklar, även om de inte är hela. Av två cyklar kan man ofta få ihop en hel och fin cykel berättar Lars-Göran Andersson.

– Vi har fått en beställning på en omgjord cykel från Norrland. Personen hade sett oss på Facebook och hörde av sig. Det är kul att det sprider sig så långt, säger Lars-Göran Andersson.

Saker som de gör på Återbruket:

Handel av bland annat porslin, böcker, möbler och byggvaror

Snickeri

Cykelreparation

Renovering av möbler

Skötsel av grönområden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!