Åter dags för fest i skördetid

Sommaren är till ända. Det är ett faktum. Men låt dig inte nedslås för det. Nu frodas svampen i skogen och äpplena hänger röda på träden. Det är skördetid och årets stora kultur- och skördekalas "Smaka på Tjust" står för dörren.

Henrik Arkåsen och Jan Hartman.Foto: Lotta Gometz

Henrik Arkåsen och Jan Hartman.Foto: Lotta Gometz

Foto: Lotta Gometz

Västervik2008-09-19 00:06
Det är tredje gången gillt för denna satsning som sakta men säkert lockar till sig allt fler besökare. Tidigare hette arrangörerna bakom evenemanget Tjustbygdens Skafferi. Men från och med i år är det den nybildade föreningen Smaka på Tjust som driver evenemanget med samma namn vidare. - Sedan starten är den grundläggande tanken med skördefesten att lyfta fram maten och kulturen i Tjustbygden. Det vill säga den lokalt producerade maten och människorna som arbetar med den, förklarar projektledarna Henrik Arkåsen och Jan Hartman. I jämförelse med premiäråret har antalet utmarkerade besöksmål på kartan minskat något. En förklaring till det är att man valt att samla ihop fler aktörer på lite färre ställen för att underlätta för såväl besökare som arrangörer. Från och med i år krävs också ett medlemsskap i föreningen för att få delta som utställare under evenemanget.- Man kan säga att temat är det dukade bordet med allt som hör dit till. Mat och kultur är nära förbundet. Vi vill ju till exempel gärna att det dukade bordet ska vara estetiskt tilltalande. - En viktig målsättning för oss är också att upphöja maten till kultur i människors medvetande. För mat är kultur, menar Hartman och Arkåsen.Sammanlagt är det 29 besöksmål, med totalt ett hundratal medverkande utställare, som slår upp portarna för allmänheten den här helgen. En nyhet är att kalaset pågår under två hela dagar i stället för en som varit fallet tidigare. Det innebär att man i år slopar den så kallade förfesten, "Försmaka på Tjust", som tidigare arrangerats i Västervik.Skoltävlingen "Årets skolmåltid" genomförs i år på Restaurangskolan. Denna gång är huvudingrediensen lax och i möjligaste mån kommer man att använda sig av ekologiskt framställda råvaror.- Det är ju ett tänkande som ligger i tiden, säger Henrik Arkåsen.Med följande sidor hoppas vi på att kunna ge dig ett ack så litet men naggande gott smakprov på vad som finns att ta del av under Tjustbygdens alldeles egna kultur- och skördefest "Smaka på Tjust".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om