Astrid Lindgrens figurer får nytt liv i Edsbruk

Har du hört talas om farbror Melker? Det är det långt ifrån alla som har.
Efter att ha tagit del av forskningsresultat som visar att svenska barn inte känner till Astrid Lindgren och hennes figurer speciellt väl, bestämde sig lärarna i Edsbruk för att göra någonting åt saken.

Möter Karlsson. Barnen från Edsbruk mötte Karlsson på taket.

Möter Karlsson. Barnen från Edsbruk mötte Karlsson på taket.

Foto:

Västervik2006-06-07 00:25
När påsklovet var över inleddes ett projekt som engagerat alla på skolan och faktiskt även många ute i stugorna. Den 8 juni är det final. Då blir det föreställning för allmänheten i Bruksgården, med text och musik hämtad från Astrid Lindgrens världar.

- Alla skolbarn är med och har en roll i musikalen, berättar Ann Nilsson, rektor på Ringeltaubska skolan. Publiken kommer att få möta såväl Prussiluskan, som Skallepär och Emil i Lönneberga. Vi vuxna tycker det är självklart att man känner till Astrids karaktärer och berättelserna om dem behöver man få höra när man är liten. I och med att vi läser allt mindre för våra barn, så håller en hel bokskatt på att gå förlorad, förklarar hon. När det gäller killar är det extra knepigt. Deras läslust avtar i 10-årsåldern. Att fortsätta läsa med sina barn även efter att de har lärt sig läsa själva, tycker Ann Nilsson är viktigt.
- Man kan turas om att läsa för varandra, säger hon. Det är ett utmärkt sätt att vara tillsammans på.
För att lära känna Astrid Lindgren och hennes figurer ordentligt har skolbarnen, utöver teatern, arbetat i grupp med att sammanställa ett författarporträtt av Astrid. Det har också visats filmer i skolan och eleverna har fått välja var sin tidigare okänd bok att läsa, berätta om och recensera. Den som inte kan läsa så bra själv har fått ta med sig en bok hem för högläsning.
- På så vis har berättelserna även spridit sig ute i stugorna, ler Ann. Hon avslöjar att inte bara läslusten hos barnen har tagit fart, utan också skrivklådan. Barn som tidigare har haft svårt att skriva, skapar nu sina egna sagor där hemma.

- Vi läser "Mio min Mio" högt i skolan också, berättar Adam Nilsson och Caroline Dimpker, som håller på att färglägga en stor Pippi-bild att hänga i taket. Carolines favoritkaraktär är just Pippi Långstrump och hon ska själv vara Pippi i föreställningen.
- Hon är bäst för hon är sin egen. Hon vågar vara sig själv, säger Caroline.
Adam gillar Nils Karlsson-Pyssling bäst, för han är liten, men han skulle trots allt inte vilja vara lika liten själv. Nils Karlsson är en ny bekantskap för Adam och det är honom han ska föreställa i showen.

Ulla Nilsson, klasslärare på Ringeltaubska, förundras över hur få av Astrid Lindgrens böcker som finns i lättläst version.
- Böckerna är riktigt avancerade, säger hon. De innehåller ofta mycket och svår text. Bibliotekarien Catharina Pettersson, som av naturliga skäl blivit en nyckelperson i skolans projekt, instämmer. Hon berättar att det i princip bara finns några böcker om Emil och Madicken att välja på för den som vill ha något enklare.

I och med samarbetet med kantor Martin Danielsson, som var intresserad av att sjunga Astrid Lindgren-sånger med barnen, så kom skolan i kontakt med Västra Eds församling.
- Vi sökte sedan pengar där för att kunna genomföra en Vimmerbyresa, säger Ann Nilsson. En bättre avslutning på projektet, än att besöka Astrid Lindgrens Värld, kunde vi inte tänka oss och tack vare församlingen fick vi råd med både buss och entrébiljett till alla, berättar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om