– Det kan man inte. Och vi kan inte heller hjälpa till med av- och ombokningar för att man inte vill ha ett speciellt vaccin, säger Daniel Johansson, avdelningschef på Stora trädgårdsgatans hälsocentral.
– Man får det vaccin som för tillfället finns att tillgå. Vi kan inte påverka det. Och om man har en bokad tid och inte vill ha den sort som erbjuds den dagen får man betala för besöket och boka ny tid, säger hälsocentralens verksamhetschef Örjan Johansson.
Han poängterar att hälsocentralerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i fråga om vaccinerna och prioriteringsordningen.
– Risken att drabbas av biverkningar, som blodpropp, efter att ha fått Astravaccinet är extremt liten. Ändå har biverkningarna blåsts upp vilket skapar mer oro än motiverat, anser Daniel Johansson och Örjan Johansson.
Christina Dunger Petersson, chef på Esplanadens hälsocentral, håller med om det.
– Vi får väldigt många samtal som rör riskerna med Astravaccinet, om man kan få välja vaccin och så vidare. Det här är något som kommer upp dagligen på våra morgonmöten nu. Samtalstrycket är stort.
– Vi måste försöka att ha förståelse för att folk kan vara oroliga. Och vi får förklara att man tyvärr inte kan välja.
Samtidigt är situationen frustrerande, menar hon.
– Vi är ju måna om att få ut vaccinet, använda det. I kylskåpet gör det ingen nytta. Det är viktigt att folk förstår att risken att bli svårt sjuk i covid-19 är så mycket större än riskerna för biverkningar av vaccinet.
I mitten av mars pausades användningen av Astra Zeneca-vaccinet, i flera länder – däribland Sverige – då det pågick en utredning efter rapporter om misstänkta biverkningar hos vissa, yngre, vaccinerade personer. Det handlade om blodproppar i kombination med blödning.
I Norge och Danmark har man ännu inte återupptagit användandet av Astras vaccin.
Men i Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 fortsätter att användas för att skydda personer som är 65 år och äldre.
Folkhälsomyndigheten förklarar att man grundar beslutet att återuppta vaccinationerna på den Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA:s) utlåtande, efter avstämningar med experter i både Sverige och andra länder.
EMA gör bedömningen att blodpropparna är en mycket sällsynt biverkning, och att nyttan av vaccinet överväger riskerna.