Arnold lär båtfolk allt om el ombord
?Det är vettigt att satsa på grejer som tål marin miljö?.
Foto: ANDERS STEINER Arnold Jansson rekommenderar Västerviks båtägare att alltid välja utrustning som klassats för marin miljö. Dels blir det mycket billigare i längden och dels kan man då lita på grejorna. På sina kurser lär Arnold Jansson ut hur man kopplar in värmare, navigatorer, autopilot, ekolod, VHF-radio, solceller, radar och annat i sin båt.
Foto:
? Dessa grejor, till exempel elkablar, varken oxiderar eller korroderar och håller ofta tio gånger så länge samtidigt som de kostar endast obetydligt mer än motsvarande icke-klassad utrustning.
Det säger Arnold Jansson på företaget Star Elektronik i Västervik. Han sysslar med att både sälja, utföra service och reparera all slags utrustning för navigation och kommunikation till sjöss.
Hans företag är proffs på allt som har med el och elektronik ombord att göra och anlitas ofta även av myndigheter som till exempel Kustbevakningen, då deras stora fartyg ska förses med ny kommunikations- och navigationsutrustning för miljonbelopp.
I nästa vecka drar han igång en kurs för fritidsbåtägare i Västervik, en utbildning i ?El och elektronik ombord?.
? Kursen körs via Västerviks bägge segelsällskap. Deltagarna är i flera fall lite till åren komna båtägare som med tiden skaffat sig allt mer elektronik till båten.
? Nu vill de lära sig lite mer om hur man egentligen kopplar in värmare, navigatorer, autopilot, ekolod, VHF-radio, solceller, radar och annat. Det finns flera viktiga saker man måste tänka på när man bygger upp ett elnät i marin miljö. Till exempel hur man säkrar av viss utrustning.
Arnold Jansson lär ut hur man dimensionerar kablar, vilka färger det ska vara på en viss kabel och vilka kabelskor som ska användas.
? De får även lära sig hur instrument kopplas in samt handhavandet av all slags elektrisk och elektronisk utrustning. Vi har märkt att folk håller på mycket själva och kopplar 12- eller 24-voltskablarna ombord. Det är inte alltid det blir så jättebra. Då funkar grejer inte som de ska.
Kursdeltagarna träffas vid fem tillfällen, tre timmar varje gång.
När GPS-mottagarna kom togs de emot med stora famnen av fritidsbåtfolket. I.dag har dessa apparater utvecklats allt mer, samtidigt som priserna stadigt sjunkit. Även elektroniskt kartmaterial har blivit allt billigare till GPS-mottagare med så kallad moving map.
? I dag kan man få ett program med samtliga sjökort från Öresund till Öregrund för ett par tusen. Sedan de lagts in i en GPS-mottagare för 8.000 kronor har du en bra navigationsutrustning ombord. Du ser direkt var du är och vet vilken kurs du ska styra.
? GPS-mottagaren kan dessutom kopplas ihop med autopiloten som då styr efter de positioner som knappats in.
I moderna GPS-mottagare kan för övrigt vilka kartor som helst läggas in. Alltså även Lantmäteriets friluftskartor eller ett kartprogram innehållande samtliga vägar i Europa, där en kvinnoröst på önskat språk i god alltid talar om när du ska svänga av.
Star Elektronik i Västervik har inte bara kunder från Västervik och övriga Sverige.
? Jag har kunder, i vissa fall stamkunder, från länder som Tyskland, Schweiz, Frankrike och USA. När de sommartid långseglar i Östersjön brukar de alltid stanna till här i Västervik några dagar.
? De har nästan alltid något problem med sin el-/elektronikutrustning ombord. Många återkommer år efter år. Det är kul när man känner igen varandra. En fransman med nyinköpt autopilot i Frankrike fick ett fel i höjd med Öland. Tack vare att garantin var internationell fick han allt snabbt fixat gratis och kunde glad i hågen fortsätta sin tremånadersseglats runt Östersjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!