Arlas sänkning är den andra på kort tid, och innebär att deras mjölkproducenter nu får runt 2,80 kronor per liter mjölk. Samtidigt har priserna för kraftfoder gått upp.
- Det är klart att det blir väldigt kännbart, särskilt för de som gjort stora investeringar och är högt belånade, säger Roger Edström, kontorschef på LRF konsult i Västervik.
Han tror att mjölkpriset måste höjas inom kort för att gårdarna ska överleva i framtiden.
- Många skulle behöva att det går upp en krona, för att de ska kunna ta ut lön.
En av de som drabbas hårdast är Thomas Hellner, lantbrukare i Öndal. Han och sonen gjorde nyligen en stor satsning på sin mjölkproduktion. De kalkylerade med ett mjölkpris på minst 2,95 kronor litern - och varje öre spelar roll när det handlar om så stora investeringar.
- Vi har byggt en helt ny ladugård för 20 miljoner. Det är ju marknadskrafter, men man känner en uppgivenhet. Vad ska man säga... Ekonomin har sina lagar, men problemet är att kostnaderna för oss inte sjunker.
Thomas Hellner har varit mjölkbonde i nästan 25 år, och sett stora förändringar de senaste decennierna. Gårdarna har blivit färre - men större. Bönderna har, förklarar Thomas Hellner, tvingats effektivisera sin verksamhet när mjölkpriset inte går upp i takt med omkostnaderna.
- Mjölkpriset har stått still de senaste tio åren.
Vd:n för Arla i Sverige, Christer Åberg, motiverar sänkningen med att den globala mjölkmarknaden är pressad. I USA och Nya Zeeland finns ett överutbud av mjölk just nu.
- Men vi är väldigt medvetna om att det här inte är långsiktigt hållbart för bönderna. Jag tror och hoppas att det kommer att vända till årsskiftet, men vi kan inte lämna några garantier.
Känner Arla något ansvar för de svenska böndernas överlevnad?
- Ja, det är klart, det är böndernas eget mejeri. Men även om det finns ett ansvar så har vi ingen mirakelmedicin.
Emåmejeriet, som är ett mindre, lokalt mejeri, brukar följa Arlas priser. Nu gör man ett undantag.
- När bönderna har det så här kärvt så har vi ett högre pris än Arla, säger Patrik Evertsson, vd på Emåmejeriet.
Priset varierar beroende på mjölkens och gårdarnas karaktär, men Emåmejeriets bönder får minst tre kronor per liter mjölk i nuläget.
Hur det blir i framtiden kan dock inte Patrik Evertsson svara på.
- Det hänger på marknaden.