Arla använder flis till 80 procent
Fabriken har större kapacitet än Vimmerby stad!
Foto: HANS BRANDIN Arla valde att satsa på lokal energi i Vimmerby och "panncentralen" är byggd som en separat enhet som kan säljas ut. Från början var tanken att Vimmerby kommun skulle leverera ånga och hetvatten, men kommunen backade och Arla fick själva bygga en anläggning.
Foto:
Anläggningen drivs till 80 procent (på årsbasis) med flis som levereras av Sydved och resten är olja. Flispannan är på 14 megawatt (MW = miljon watt) och ger både änga och hetvatten. Dessutom finns två oljepannor för ånga och två för hetvatten. Kapaciteten är högre än Vimmerbys fjärrvärmeverk!
Hela värmedelen är byggd som en separat enhet för att kunna avskiljas från övriga fabriken. KMW Energi i Norrtälje bygger pannorna och har totalentreprenad på funktionen. Det går åt en del flis och det ställs höga krav på renheten. Omkring 500 kubikmeter per dag eldas upp. Omräknat i energi går det åt 65 gigawatttimmar (GWh = miljard wattimmar) flis och 13 GWh olja per år.
Askan deponeras via Stena för tillfället, men till hösten ska den återföras till skogen som gödning via Sydved. Varmvattenspillet (vattnet som lämnar fabriken håller runt +12 grader) kyls ned i bassänger innan det rinner ut i våtmarker.
Oljan är skattebefriad men ändå är energipriset för biobränsle hälften mot olja, men då är investeringskostnaden å andra sidan betydligt högre.
Kapaciteten på fabriken i Vimmerby är mycket stor. Den ska kunna ta hand om överskottsmjölk från hela landet även om ett stort mejeri havererar. Därför utnyttjas anläggningen väldigt olika. Antalet mjölkbilar som lastar av i Vimmerby varierar från fyra till 60 per dygn! Fabriken beräknas pulverisera 380 miljoner kilo mjölk per år (miljötillståndet medger 540 miljoner kilo).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!