Arkiven öppnas
? Arkiven kan och borde utnyttjas mycket bättre, säger gymnasieläraren Olof Nimhed som är projektledare för att öppna arkivens dörrar och att även locka fler till Västervik.
Studenter och forskare från universitet och högskolor skall stimuleras att se Västervik som en spännande ort att förlägga sitt uppsatsskrivande och forskande till.
Projektet har dragits i gång av Västerviks Museum och skall drivas i samverkan med kommunen, Västervik Framåt AB samt olika stiftelser och organisationer.
? Jag skall hjälpa till med allt från att hänvisa till rätt arkiv till att ordna studieutrymme och eventuellt boende, säger Olof Nimhed.
Upprinnelsen till det hela var en direkt förfrågan från Linköpings universitet.
?Projektet avser att stärka Västerviks kommun och Västerviks Museums position som attraktiv bärare av kulturhistorisk kunskap och i samverkan med högskolevärlden sprida kännedom om intressanta lokala och regionala utvecklingsfaser inte minst med avseende på såväl brukssamhällets som skärgårdens betydelse över tid.?
För de flesta är väl Stadsbiblioteket med sitt Tjustrum den mest kända platsen att söka sig till för att lära sig lite Västervikshistoria.
Men Föreningsarkivet i samma hus, Bryggaren, har mycket att erbjuda och där finns även alla nummer av Västerviks-Tidningen sedan 1834.
Västerviks Museum har arkiv liksom gymnasiets Kunskapskällan och så finns kommunens centralarkiv.
? Där finns bland annat alla kommunala handlingar från nämnder och styrelser allt sedan 1863, säger Åke Andersson som är den man skall vända sig till om man vill gå ner i de djupa källarvalven.
? Protokollen är inte enbart från västerviks stad utan även från alla landskommuner som fanns före sammanslagningen 1971.
Ytterligare arkiv finns och en av Olof Nimheds uppgifter nu är att inventera alla dessa och sprida kunskap om vilka resurser vi faktiskt har inom västerviks kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!