Vi ses i Västervik en solig lördagsförmiddag. Arianit är hemma över helgen för att hälsa på familj och vänner.
Just nu bor han i Jönköping men i november går flyttlasset till Norrköping.
I Norrköping ska han fortsätta att utbilda sig till domare och i och med flytten ökar också ansvaret.
– Jag är väldigt taggad. Det ska bli spännande att axla en ny roll, säger Arianit Shabanaj som framöver bland annat kommer att få döma i fall som kan ge upp till fyra års fängelse.
Det har han inte fått förut.
Men innan vi fortsätter berättelsen backar vi bandet.
För åtta år sedan tog Arianit Shabanaj studenten i Västervik. Redan då hade han bestämt sig för att plugga till jurist.
– Det som lockade med juridiken är att det inte alltid finns ett solklart svar. Ofta är svaret "det beror på". Juridiken är också väldigt kreativ och nyanserad, vilket gör det kul. Det tilltalade mig, säger Arianit.
Vägen har varit ganska spikrak. Första halvåret efter gymnasiet jobbade han. Sen flyttade till Uppsala och började plugga till jurist.
Efter utbildningen jobbade han på en advokatbyrå ett halvår innan han började sin domarutbildning.
– Jag valde tingsrätten i Jönköping för där bodde både min syster och min bästa kompis från Västervik.
Åren i Jönköping har varit givande. Arianit har jobbat med många olika domare och lärt sig en massa.
– Domarna har väldigt varierade stilar och det har varit spännande att se hur olika de arbetar.
Han har noga studerat alla domares arbetssätt och plockat med sig guldkornen. Han lyfter särskilt vikten av integritet.
– Det är ingen hemlighet att människor har egna värderingar i olika frågor, men det är viktigt att inte låta sig påverkas av dem i sin roll som domare. Du ska ju fatta beslut som påverkar andra människors liv, säger han och tillägger.
– Det är verkligen viktigt att vara väldigt professionell och flexibel, men samtidigt vara ödmjuk inför uppgiften.
I november är det dags för Arianit Shabanaj att flytta till Norrköping. Där ska han fortsätta sin domarutbildning vid Norrköpings tingsrätt. Han har fortfarande siktet inställt på att bli domare och har verkligen tyckt att året i hovrätten varit givande och kul.
– Det är en häftig känsla att sitta som ordförande vid huvudförhandlingar och leda en rättegång. Men samtidigt som det är häftigt så kräver det också väldigt mycket ansvar och personlig mognad, säger Arianit.
Han tillägger att han också har haft väldigt bra chefer som uppmuntrat och trott på honom och att det påverkat.
I dagsläget råder det brist på domare i Sverige. Men Arianit är positiv och tror att bristen kommer att vara avhjälpt i framtiden. Han tror bland annat att regeringens planerade satsning på extra pengar till Sveriges domstolar kommer hjälpa till och förhoppningsvis leda till högre löner och bättre arbetsvillkor.
Det har hunnit gå åtta år sedan Arianit tog studenten i Västervik. Han minns gymnasietiden väl och vill skicka med några råd till dagens unga.
– Tro på dig själv och våga tänk stort och låt inte andra avgöra vad du är kapabel till. Hitta det som gör dig glad för om du tycker det är roligt så blir du bra på det.
Han tror nämligen att sociala medier kan leda till att man prioriterar "fel" i livet och att det därför är extra viktigt att verkligen fundera på om man gör ett val för sin egen skull eller för någon annans.
– Många har en strävan om att vara framgångsrika, förmögna och leva extravagant. Men det är viktigt att inte låta andras viljor och drömmar påverka ens val.
Arianit tror att det är viktigt att ha ett liv utanför skola och karriär. Han tror att det är viktigt att arbetet inte blir för stor del av ens identitet.
Arianit Shabanaj har hela tiden valt den breda vägen och hållit många dörrar öppna. Han valde samhällsprogrammet på gymnasiet och han ser också domarutbildningen som ett sätt att bredda sin kompetens.
– Jag tycker inte om att begränsa mig själv. Utbildade domare är väldigt attraktiva på arbetsmarknaden både för utlandstjänster och för jobb i den privata sektorn. Det här är en bra språngbräda in i yrkeslivet och det utvecklar mig också som person.