HjärtLung tar hem utmärkelsen Årets Västervikare

Folket har sagt sitt. Föreningen HjärtLung är Årets Västervikare 2021.

Åke Ingbrand, Christer Schöldquist, Per Adlersson och Siv-Britt Sjöberg tog emot utmärkelsen Årets Västervikare på fredagen

Åke Ingbrand, Christer Schöldquist, Per Adlersson och Siv-Britt Sjöberg tog emot utmärkelsen Årets Västervikare på fredagen

Foto: Anna Persdotter

Västervik2021-10-15 16:03

Utmärkelsen Årets Västervikare engagerar, det är alldeles uppenbart. De nominerade har fått tusentals röster, och samtliga har blivit påhejade rejält i sociala medier. Totalt har det kommit in närmare 7000 röster i årets utnämning. 

Flest röster gick till föreningen HjärtLung i Västervik. På fredagen överraskades föreningsmedlemmar med beskedet att de vunnit utmärkelsen. 

– Men oj, har vi vunnit? Så roligt, säger Siv-Britt Sjöberg när hon och flera föreningsmedlemmar tog emot oss i deras lokal. 

Trots att föreningen varit vilande under pandemin har den uppenbarligen satt ett avtryck hos kommuninvånarna. Nu står man redo för att öppna upp verksamheten igen. 

– Vi kommer starta upp nu igen med tisdagsträffar, och sedan blir det julfest så småningom, säger föreningens vice ordförande Åke Ingbrand. 

– Vi har även dragit igång vår gympa på TR, och det känns väldigt bra, tillägger Siv-Britt Sjöberg. 

Föreningen jobbar aktivt för att stötta lung- och hjärtsjuka. De har uppsökandeverksamhet på sjukhuset vilket är ett viktigt stöd för den som insjuknat och för dess anhöriga. Men de vänder sig inte enbart till sina egna medlemmar. De jobbar även aktivt för att bidra till en bättre folkhälsa i ett bredare perspektiv. 

Föreningen har varit mycket driven när det kommer till att aktivera människor fysiskt, främst genom Hälsans Stig som går genom centrala Västervik. "Stigen" är en friskvårdssatsning där ambitionen är att alla ska ges möjlighet att promenera 30 minuter om dagen. Promenadstråket har blivit populärt, särskilt under pandemin då utomhusaktiviteter varit centrala. Flera läkare ordinerar numera promenader på recept, och brukar då rekommendera att patienter ska gå Hälsans Stig. 

– Vi tar vid där sjukvården slutar, och det tror jag är viktigt för många. På så sätt tycker jag att vi bidrar till folkhälsa och välmående, säger Per Adlersson i föreningen. 

Föreningen bidrar även till en ökad kunskap genom att man under medlemsmötena bjuder in läkare som undervisar om hjärt- och lungsjukdomar. Och medlemmarna besöker regelbundet gym tillsammans med träning som är anpassad för människor med just dessa sjukdomar. 

Nu när föreningen utses till Årets Västervikare får de rejält med uppmärksamhet, blommor, diplom och 10 000 kronor som kan användas i återuppstarten av deras verksamhet.  

– Vi vill så klart tacka alla som har röstat, det känns otroligt fint att få den här uppskattningen, säger Siv-Britt Sjöberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!