Årets vårdbiträde vill utveckla demensvården
Margareta Andersson på Mimergården valdes av en enhällig styrelse.
rets vårdbiträde Margareta Andersson tycker att det viktigaste i hennes jobb är flexibilitet, respekt och att kunna känna in vad var och en vill. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Det är Klockargårdsfonden som varje år utser sex vårdbiträden till Årets vårdbiträde. Tanken är att uppmuntra personal som på ett eller annat sätt har gjort något extra för demenssjuka. I år var omkring 30 vårdbiträden och undersköterskor från hela Sverige nominerade.
Åsa Johansson Rehn, sjuksköterska, och Ing-Marie Andersson, skötare, arbetar båda vid demensteamet på Västerviks sjukhus. Det var de som nominerade Margareta Andersson med följande berömmande motivering:
"Margareta är ett stort stöd för patienter och anhöriga. En eldsjäl med stort engagemang utöver det vanliga. Hon är kunnig, ansvarskännande och pålitlig. Har civilkurage när detta krävs. Fingertoppskänsla i både med- och motgångar. Stor empatisk förmåga. Vill gärna påverka och utveckla demensvården."
- Det som ger mig mest är att jobba med människor, säger Margareta Andersson. Med demenssjuka är det så att hur sjuk man än är har man alltid något att ge. Det gäller att se ögonblicken.
Och så är det de anhöriga, som Margareta Andersson också talar sig varm om.
- Det finns så fantastiska människor.
Målet för både Margareta Andersson och personalen i demensteamet är att de demenssjuka ska ha det så bra som möjligt. I dag är det fler och fler som bor kvar hemma och klarar sig bra tack vare nya mediciner, men många behöver ändå någonstans att gå.
- Det är viktigt att alla känner sig behövda, säger Margareta Andersson. Varje dag försöker jag prata med var och en som kommer hit. Det är så himmelens viktigt att lära känna dem ordentligt.
margareta Andersson har arbetat på Mimergården sedan 1987. Under den tiden har hon sett både vården och patienterna, eller gästerna som de kallas på Mimergården, förändras. I dag är det till exempel fler yngre som kommer till Mimergården nedåt 50-60-årsåldern helt enkelt därför att sjukvården har blivit bättre på att upptäcka demenssjukdomar på ett tidigt stadium. De yngre har andra intressen och andra referensramar än de äldre.
- Då gäller det att vara flexibel, kunna tänka om och se vad var och en behöver, säger Margareta Andersson.
Margareta Andersson och de andra som arbetar på Mimergården är anställda av kommunen, medan Åsa Johansson Rehn och Ing-Marie Andersson arbetar för landstinget. Deras gemensamma mål är att hela vårdkedjan omkring de demenssjuka ska fungera.
- Det är dubbelt så roligt att det är landstinget som har nominerat mig, säger Margareta Andersson. Det är ju ett bevis på att samarbetet fungerar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!