Årets skörd bättre än väntat: "Ett normalår finns inte"

Nu pågår skördesäsongen för fullt hos Västerviks lantbrukare. På vissa håll har torkan stressat grödorna, men på vissa håll har det snarare regnat för mycket.

Ellen Olovsson visar upp en mångfald av grödor som trivts i sommarens regn och värme, och som framåt hösten kommer säljas på reko-ringar och i plockboden hemma på gården Dala. ”Hittills har det varit ett bra odlingsår, men säsongen är inte slult än" konstaterar hon.

Ellen Olovsson visar upp en mångfald av grödor som trivts i sommarens regn och värme, och som framåt hösten kommer säljas på reko-ringar och i plockboden hemma på gården Dala. ”Hittills har det varit ett bra odlingsår, men säsongen är inte slult än" konstaterar hon.

Foto: Martina Gradian

Västervik2021-07-15 07:30

– Höstspannmålen ser riktigt fin ut, och vårspannmålen ser bra ut även om det såg bekymmersamt ut rätt länge. Det var kallt och blött länge och då blir jorden väldigt kompakt, och grödorna växer sämre, säger Fredrik Andersson som är vice ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds kommungrupp i Västervik, och driver Skramstad och Häckenstad gård utanför Gamleby. 

Lantmännen Sydost skriver i ett pressmeddelande att Kalmar och Öland drabbats hårt av junitorkan, vilket stressar grödorna att gå i ax och ger en sämre och näringsfattigare skörd. Så verkar inte vara fallet i Västerviks kommun, snarare tvärtom. 

– På våra fastigheter har vi fått nästan dubbelt så mycket regn som vi brukar få, berättar Fredrik Andersson, som redan kunnat skörda mer än förväntat och precis har påbörjat arbetet med årets andraskörd.

På åkrarna utanför Fårhult odlas grönsaker av lantbrukarna Ellen Olovsson och sambon Tobias Klasén. Grönsakerna stortrivs i värmen. Ellen planerar för en skördetopp i slutet på augusti, men redan nu börjar zuccini, bondbönor och sockerärtor att mogna, och snart är det dags att skörda bland annat grönkål och gurka.

– Grönsakerna växer på jättebra, vi har inte behövt vattna mycket alls. Det var ju en period då när det var över 30 grader som vi behövde stödvattna, men annars har det varit ett bra år, berättar hon. 

undefined
Grönsaksåkrarna utanför Fårhult är utvalda för sin fina sandmorän, som är bra att odla i. Mellan raderna av grönskade bondbönor, sötpotatis och halloweenpumpor växer olika sorters ängsblommor. ”En biologisk mångfald ger bättre pollinering, och lockar till sig kryp som äter skadedjuren”, förklarar Ellen Olovsson.

Också Mathias Jonsson som driver Ogestad Egendom, och Hyllela gård utanför Överum, berättar om en bra växtkraft.

– Jämför man med de senaste fyra åren som varit väldigt torra så är det betydligt bättre i år, det märks stor skillnad. Framför allt har vallen vuxit enormt bra, och det normala antalet djur vi har på bete räcker inte till för att klara betestrycket i år.

Även spannmålen växer bra.

– En kall och ganska torr vår gör att det har rotat sig bra. Majsen trivs också  i den här väderleken, även om den inte såg så rolig ut för en månad sen när det var blött och kallt. Majsen kräver ganska höga jordtemperaturer för att bli bra, det är trots allt ett tropiskt gräs, säger Jonsson. 

Även om årets skörd ser ut att bli bra finns en oro hos Fredrik Andersson. 

– Man har med sig torkan 2018 i bakhuvudet, och ett "normalår" finns ju inte. Nu nu har man ökat beredskapen, och skördar det sista gräset även om man egentligen inte behöver det. 

undefined
Trots att kommunen skiljer sig från övriga Kalmar län, och att lantbrukarnas skördar väntas bli goda i Västervik i år, finns vissa orosmoln kvar hos Fredrik Andersson. "Man har fortfarande torkan 2018 i bakhuvudet", berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!