Årets Kock bjuder på vårmeny

Skam den som ger sig.För Tomas Diederichsen var det tredje gången gillt.Till slut gick det vägen.Årets Kock 2011 firar med att bjuda på vårmeny.

Tomas Diederichsen trivs bäst i köket. Allra helst lagar han husmanskost. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Tomas Diederichsen trivs bäst i köket. Allra helst lagar han husmanskost. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Västervik2011-05-14 00:00

Det första som möter en när man klivit in genom de pampiga dörrarna till Ulfsunda Slott i Bromma utanför Stockholm är mansstora affischer som skryter om sin stjärnkock. Här jobbar minsann Årets Kock 2011, och det är något att vara stolt över.

Sedan tävlingen startade 1983 har den fortsatt att växa i takt med att Sverige utvecklats som matland och kockyrket fått något av en rockstjärnestatus. Av 143 tävlande i SM i professionell matlagning var det till slut Tomas Diederichsen som hörde sitt namn ropas upp sist av alla.

- Det var helt overkligt. Jag blev både chockad och förvånad. Jag var så fokuserad på att bli färdig i tid, jag hade inte ens vågat tänka tanken att vinna.

Det där med tiden är nämligen lite känsligt. 2009 lyckades Tomas ta sig till final (vilket bara det är en bragd i dagens konkurrens), men hann inte leverera en av sina rätter på utsatt tid, vilket i princip innebar att loppet var kört.

- Det var oerhört frustrerande. Året därpå kom jag inte ens till final och blev jättebesviken. Så den här gången lade jag ner all kraft på tiden. Det var min revansch.

En av vinsträtterna var ’helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits’. Just det där med lakrits blev ett litet utropstecken på allas läppar. En lakritstrend sveper över Kökssverige och smaken föll juryn på läppen.

- Det var en chansning som gick hem. Jag gillar verkligen lakrits och ville göra något personligt som stack ut lite, samtidigt som det skulle vara gott.

Det är knappast några lata dagar som väntar efter att ha fått sitt namn broderat på Årets Kock-jackan. Idel gästspel, medieuppdrag och framträdanden. Men Tomas klagar inte.

- Nu vill jag bara leva på det här ett tag och fortsätta njuta. Och jag tycker ju om att laga mat. Det är därför jag står här.

Egentligen var det väldigt otippat. Tomas var helt ointresserad av matlagning, men duktigt skoltrött och kunde inte se sig själv på ett kontor. Han ville jobba med händerna, fast rita kunde han ju inte. Det fick bli restaurangskola i gymnasiet.

- Man kan väl säga att jag började rita på tallriken i stället. Jag blev helt frälst. Mest förvånad blev jag nog själv.

Han gick raskt vidare i karriären. År 2007 blev han Årets Köttkock. Numera har han utvecklat sin egen stil, som han beskriver som "nordiskt nyskapande och klassiskt igenkännande på samma gång."

-Jag älskar svensk husmanskost, både att laga och äta den. Jag gillar det syrliga ihop med det lite söta. Min pappa är tysk, det finns i tysk mat också.

På dagens vårmeny som Tomas Diederichsen komponerat enbart för vår räkning står dock en annan favorit, nämligen lammkött.

- Det är det kött jag lagar helst. Med nässlor och sparris till känns det så mycket vår det kan bli.

Tomas vårmeny

Laxtartar med fänkål, lagrad prästost och senap
4 portioner, 40 min
Laxtartar:
200 g laxfilé som frusits över natten
1/2 tsk fänkålsfrön
1 tsk salt
1 tsk socker
skal från 1/2 citron
Fintärna den tinade laxen. Mortla fänkålsfröna. Blanda laxtärningarna med kryddorna. Portionera och forma till en biff.

Fänkåls- och prästostsallad:
1 liten fänkål
50 g lagrad prästost
1/2 msk rapsolja
1/2 tsk citronsaft
salt
Ta bort det yttersta lagret på fänkålen och skär bort stjälkarna. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Hyvla prästosten med osthyvel. Blanda fänkål, ost, olja och citronsaft. Smaka av med salt.

Senapsgrädde:
1 dl grädde
1 tsk senapspulver
salt
Vispa upp grädden tillsammans med senapspulvret. Smaka av med salt.

Garnering:
dill
kallpressad rapsolja
Lägg salladen på laxen, tillsammans med en klick senapsgrädde. Garnera.


Lamm med nässlor, sparris och toppmurklor
4 portioner, 1 timme
Lamm:
600 g lammytterfilé med fettkappan kvar
salt
peppar
olja
smör
Skåra fettkappan. Stek i olja och smör, salta och peppra under stekningen. Baka klart i ugn på 100 grader tills köttet har en innertemperatur på 56 grader. Ta ut och låt vila i 10-15 minuter.

Nässel- och potatispuré:
600 g skalad potatis
150 g blancherade, urkramade nässlor
100 g smör
1/2 dl grädde
salt
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Pressa potatisen. Mixa nässlorna. Blanda de mixade nässlorna med potatis. Värm smör och grädde i en kastrull tills smöret har smält. Blanda smör och grädde med potatis och nässlor. Smaka av med salt.

Sparris med spetskål:
4 gröna sparrisar
4 vita sparrisar
200 g spetskål
2 msk smör
1 kruka persilja
salt
Skär bort den nedre, hårda delen på sparrisen. Skala den vita sparrisen. Koka sparrisen mjuk i saltat vatten, de gröna för sig och de vita för sig. Ta bort spetskålens stjälk. Grovtärna kålen och blanchera (koka någon minut) i saltat vatten. Dela varje sparris på längden och därefter i tre bitar. Värm vit och grön sparris och kål i smör. Hacka persiljan och blanda ner. Smaka av med salt.

Toppmurklor:
12 medelstora toppmurklor
2 msk smör
salt
Dela varje toppmurkla i två delar. Bryn dem i smör tills smöret får en gyllenbrun ton. Krydda med salt. Spara smöret och skeda över rätten vid servering.

Lägg upp sparrisblandningen och purén på tallriken. Fortsätt med köttet och murklorna.


Färskostmousse med kardemummasjuden rabarber, hallon och havrefras
4 portioner, 45 min
Rabarber:
1 rabarberstång, cirka 130 g
1 dl socker
1 dl vatten
1 krm kardemummakärnor
Skär rabarbern i 12 bitar. Sjud den mjuk i en lag på socker, vatten och kardemumma. Kyl rabarbern i lagen.

Havrefras:
30 g smör
30 g socker
30 g havregryn
Smält smöret. Blanda smöret med socker och havregryn. Rosta i ugn på 190 grader i 6-8 minuter, tills fraset är gyllenbrunt. Rör om och låt svalna.

Färskostmousse:
200 g färskost
70 g grädde
20 g florsocker
Vispa grädden. Blanda den vispade grädden med färskost och florsocker.

Garnering:
12 färska hallon
viol, harsyra
Lägg upp rabarberna och klicka moussen på. Strö havrefraset över och garnera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om