Årets kärvaste månad: Så får du bättre koll på pengarna

Januari brukar kallas årets fattigaste månad, och måhända är 2023 års januarimånad kärvare än någonsin för många. Anna Öberg, budget- och skuldrådgivare i Västerviks kommun, delar med sig av några råd till dig som känner oro för hur pengarna ska räcka till.

Anna Öberg är budget- och skuldrådgivare på Västerviks kommun. "Det kan vara till hjälp bara att få bolla med någon om man har svårt att få det att gå ihop. Det kan vara en stor lättnad", säger hon.

Anna Öberg är budget- och skuldrådgivare på Västerviks kommun. "Det kan vara till hjälp bara att få bolla med någon om man har svårt att få det att gå ihop. Det kan vara en stor lättnad", säger hon.

Foto: Karin Hertz

Västervik2023-01-17 21:00

Än, ska sägas, har hon inte märkt av någon tillströmning utöver det vanliga av kommuninvånare som är i behov av hjälp.

– Men å andra sidan försöker många klara ut sin situation själva och det är inte ovanligt att man väntar in i det längsta med att be om hjälp. Det har ofta gått ganska långt när man tar kontakt med mig. Man kan ha levt med skulder i flera år, säger hon. 

Anna Öberg menar att det är synd att man väntar så länge. 

– Men det är mycket skuld- och skamkänslor förknippade med det här.

Hon tror också att många inte känner till att man faktiskt kan vända sig till kommunen och få budgetrådgivning, det vill säga att den möjligheten finns.

– Om man har svårt att hålla i pengar kan det hjälpa att bara få bolla sina tankar med någon. Det kan vara en stor lättnad. Jag har för övrigt tystnadsplikt, säger hon. 

undefined
Anna Öberg är budget- och skuldrådgivare på Västerviks kommun. "Det kan vara till hjälp bara att få bolla med någon om man har svårt att få det att gå ihop. Det kan vara en stor lättnad", säger hon.

Anna Öbergs tips för "fattigmånaden" januari:

• Januari återkommer varje år. Så planera redan nu för nästa januari, se till att ha framförhållning. Många fokuserar enbart på här och nu. Skaffa överblick och gör en planering för resten av året.

•  Backa och se tillbaka på vad dina pengar har gått till. När man blivit medveten om detta är det lättare att få till en förändring. Kanske har alldeles för mycket pengar gått åt till impulsköp och fika på stan? Då kan man skaffa en ny vana, att fika hemma i stället.

• Om väldigt mycket pengar gått åt till julklappar kan det vara läge att fundera på nästa jul redan nu. Man ska alltid försöka att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Men man kan också ha ett särskilt sparande för julfirandet och allt som hör dit till. 

• I vardagen kan det finnas utrymme att spara en hel del. Maten utgör en stor en stor del av månadskostnaden. Se efter vad du har hemma, så att du inte dubbelhandlar, och utgå från det. Välj råvaror som är billiga och håll koll på kampanjer. Och ta med matlådor till jobbet.
 

undefined
Det är inte så dumt att ha ett särskilt sparande för julfirandet och allt som hör dit till, tipsar Anna Öberg.

• Om du blir lockad att handla saker i onödan när du är på stan så är mitt råd att vistas mindre på sådana ställen där du lockas att handla. Gör andra saker! Och som sagt – fika hemma!

• Man kan också bestämma sig för ett köpstopp under en period, då man bara får handla sådant som är direkt nödvändigt. Något som kan göra det lättare att avstå impulsköp. Börja med en månad och kolla sedan hur det ser ut på kontot och jämför med månaden innan. Du kan bli överraskad över hur mycket du kan spara på det sättet.

• Många går och köper dyra gymkort i januari eftersom man har lovat sig själv att träna mer. Men det finns ju faktiskt sätt att träna och motionera på som är alldeles gratis: promenader, löpning och utegym till exempel.

• Ett annat tips är att använda sig av Konsumentverkets ”Koll på pengarna” som är ett magasin där man kan se beräkningar för ett hushålls kostnader och tabeller för diverse uträkningar och jämförelser, till exempel mat och förbrukningsvaror. Konsumentverket har även en budgetkalkyl som man kan använda sig av för att få mera koll på sin ekonomi.

undefined
Att ofta ta en fika på stan kan bli dyrt.

Anna Öberg poängterar att det första steget till att bli bättre med sin privatekonomi är att skaffa sig en överblick om hur läget är. Och att inte stoppa huvudet i sanden. 

– Faktiska utgifter och inkomster påverkar kraftigt hur mycket pengar du eventuellt har över till annat varje månad.

Budgetkalkylen

Konsumentverket tillhandahåller en budgetkalkyl för dem som behöver hjälp att få koll på sin ekonomi.

I Konsumentverkets budgetkalkyl kan du mata in detaljerade uppgifter om din ekonomi och se hur olika förändringar kommer att påverka dig. Det är ett bra verktyg för att få ett helhetsgrepp om din ekonomi.

Du hittar den på Konsumentverkets hemsida

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!