"Ärendet behöver inte prövas mer"
Ledamöterna i miljö- och byggnadsnämnden vill inte driva frågan vidare om takkuprna i Källvik.
Övriga ledamöter vill driva frågan vidare för att kanske få ett prejudicerande fall och verkligen få veta vad som gäller.
Omröstningen vid nämndsammanträdet på tisdagkvällen slutade 6-5 för att inte driva ärendet vidare. I så fall skulle man begärt prövningstillstånd i kammarrätten.
I huvudsak de borgerliga ledamöterna sa nej till fortsatt prövning medan socialdemokrater och vänsterledamoten sa ja. En socialdemokrat hade en avvikande mening och röstade mot.
- De ledamöter som röstade mot menar att med tanke på de synpunkter som kommit från museet och länsarkitekten så skulle ärendet nog ändå inte ha någon framgång, berättar förvaltningschefen Marianne Teurnell-Söderlund som deltog i sammanträdet.
- Ärendet har inte en sådan omfattning att det är befogat att gå vidare, var uppfattningen.
De som röstade för att begära prövningstillstånd menar att det är viktigt att få ett rättsprejudikat eftersom det saknas praxis på området. Utfallet i länsrätten är inte prejudicerande.
Nämndens ordförande, centerpartisten Thomas Svensson var inte med på sammanträdet och ersattes av kristdemokraten Jens Jensen.
- Han röstade som jag skulle ha gjort, säger Thomas Svensson. Utslaget skulle inte blivit annorlunda om jag varit där.
Håkan Lundgren, också centerpartist, var inte heller närvarande. Han ersattes av Swen Westberg från vdm som röstade för fortsatt prövning. Vdm:s andra ledamot Barbro Friberg röstade mot.
Ärendet är några år gammalt och har ärvts från den gamla nämnden, med socialdemokratisk majoritet. Av denna fick stadsarkitekten Per Knutsson tidigare i uppdrag att driva ärendet vidare, vilket han också gjort som tjänsteman.
Från början var ärendet en fråga om svartbygge. Detta är utrett sedan länge och en särskild bygglovsavgift på tusen kronor har utdömts och betalats av fastighetsägaren. Det som nu drivits är frågan om takkupornas vara eller icke vara.
Nu handlar det om tycke och smak.
- Det har övergått till att bli en fråga om vad som är estetiskt tilltalande, konstaterar förvaltningschefen.
- Dessutom har den estetiska bedömningen kommit in sent i plan- och bygglagen, så sent som 1999. Tidigare togs inte sådana hänsyn.
De här ledamöterna röstade mot en fortsatt prövning:
FAKTA n Voteringsresultat
moderaten Leif Rosenblad, kristdemokraterna Jens Jensen och Roger Ohlin, folkpartisten Björn Holgersson, vdm:s Barbro Friberg samt socialdemokraten Håkan Karlsson.
De här ledamöterna röstade för en fortsatt prövning:
vdm:s Swen Westberg, socialdemokraterna Waldemar Koch, Göran Carlsson och Lars Bertilsson samt vänsterpartisten Leif Svensson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!