Arbetssugna elever fick tips om skatteregler
Gymnasieungdomar informerades om skatteregler och riskerna med svartjobb.
Foto: MATILDA AHL Galina Morina undrar hur mycket skatt hon ska betala. Fredrik Boltmark förklarar vilka uppgifter hon ska lämna till skatteverket för att få hjälp att räkna ut exakt hur mycket skatt som ska dras på hennes lön.
Foto:
- Vi vill exempelvis göra gymnasieungdomarna medvetna om hur de ska bära sig åt för att slippa betala för mycket skatt som de sedan får tillbaka först nästkommande år, säger Fredrik Boltmark.
Om man tjänar mindre än 16 700 kronor på ett år behöver man inte betala någon skatt. Men arbetsgivaren är ändå enligt lag skyldig att dra skatt från lönen, och för att som arbetstagare slippa detta ska man lämna ett intyg till sin arbetsgivare som försäkrar att man uppfyller villkoren, det vill säga att lönen inte överstiger nämnda summa.
- Om det intjänade beloppet överstiger 16 700 kronor på ett år kan vi på skattekontoret hjälpa till att räkna ut exakt hur mycket skatt som ska dras, så att man slipper betala för mycket men inte heller riskerar att få betala i efterhand.
Fredrik Boltmark och Ann Karlstedt ville också gärna informera gymnasieungdomarna om alternativet med elektronisk deklaration. Denna typ av deklaration kan man bara göra om man godkänner de redan förtryckta uppgifterna.
- Elektronisk deklaration gör man via telefon, internet eller sms, förklarar Fredrik Boltmark. Internetalternativet är totalt sett vanligast, men bland ungdomarna är det många som använder sig av sms-funktionen.
- Vi finns också här för att informera eleverna om vad det innebär att arbeta svart och om de risker som är förknippade med det. För det första riskerar man ju att bli utnyttjad eftersom man inte är försäkrad och inte har några avtal, dessutom kan man få sparken när som helst då man inte har något kontrakt, säger Fredrik Boltmark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!