Arbetsmiljöverket granskar kemisalar
Foto: MAGNUS GLANS Billy Palmquist, rektor på Ellen Keyskolan, berättar att det läggs ner mycket arbete på säkerheten i skolan. Bland annat finns en pärm med vilka rutiner personalen ska följa vid en eventuell kris.
Foto:
I skolornas kemisalar hanteras både frätande syror och brännbart material. Det är därför viktigt att säkerhetstänkandet alltid sätts i centrum. En olycka kan hända fort, och enligt Arbetsmiljöverket rapporteras det in flertalet både allvarliga och mindre allvarliga incidenter varje år. Därför har verket nu valt att granska kemisalarna extra noga.
I Västerviks kommun har arbetet med säkerheten kommit långt. Kemisalarna på Ellen Keyskolan är helt nyrenoverade, Ludvigsborgsskolans har fräschats upp och just nu pågår arbetet på Åbyskolan i Gamleby.
? Arbetsmiljön och säkerheten i lektionssalarna var en av anledningarna till av vi genomförde en sådan omfattande ombyggnad av vår skola, säger Billy Palmquist, rektor på Ellen Keyskolan.
? Innan ombyggnaden var säkerheten dålig och vi fick också kritik från Arbetsmiljöverket. Jag hade knappt vågat släppa in er då.
I dag finns en väl utarbetad krisplan. På skolan ska alla elever veta var brandsläckare, ögonduschar och annan säkerhetsutrustning finns. Och enligt Inga Hjelm, kemilärare på Ellen Keyskolan, fungerar allting bra.
? Eleverna vet vad som gäller. De enda olyckor vi har är elever som någon enstaka gång bränner sig, säger hon.
Under dagens lektion ska klass 9 O testa om olika metaller är ädla eller oädla. Det görs genom att föra ned metallbitar i salpetersyra.
? Även om vi använder frätande syror är de så pass utspädda att de inte längre är särskilt farliga, säger Inga Hjelm. Får man det på fingrarna svider det bara till lite lätt och går snabbt att tvätta bort.
Att rutinerna fungerar på Ellen Keyskolan visar den incident som inträffade i måndags. Då började en frigolitbit att brinna under en laboration, med rökutveckling och brandkårsutryckning som följd. Samtliga elever och lärare var tvungna att lämna skolbyggnaden och det skedde utan problem.
? På fyra minuter ska samtliga 560 personer som går på skolan eller jobbar här ha evakuerat byggnaden. Så alla måste veta vad som gäller och följa gällande rutiner, annars skulle det aldrig fungera, säger Billy Palmquist.
Enligt Arbetsmiljöverket vilar ett tungt ansvar både på skolans rektor och kemiläraren själv. Även om det yttersta ansvaret ligger hos kommunfullmäktige och ansvarig nämnd, så är det varje enskild skola och lärare som ska genomföra de regler och rutiner som finns.
När skolor i andra delar av Sverige har inspekterats har det visat sig att det finns stora brister både med skyddsanordningar och den tekniska utrustningen. Vad resultatet blir av kontrollen av kemisalarna i Västerviks kommun redovisas i mitten av februari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!