Arbetslösheten förväntas stiga i länet
Framtidstron bland arbetsgivare klen i länet enligt enkät. Turism och handel undantagen.
Andelen personer i arbetslöshet eller arbetsmarknadsåtgärder förväntas åka från 5,9 till 6,7 procent.
Dystrast är det i de orter som drabbats av stora varsel däribland Västervik med Electrolux.
Samtidigt varnar länsarbetsnämnden för att de stora varslen får alltför stor uppmärksamhet.
- Under ett år tillsätts ungefär 30000 tjänster under ett år. I snitt kommer varsel på 3000 tjänster. Det är egentligen när arbetsgivarna drar ner genom att inte nytillsätta tjänster som det blir svårt på arbetsmarknaden. Vår erfarenhet är att varsel inte är ett tecken på att dåliga tider är på väg. Varseln kommer när det varit tufft en tid, och tidigare har det varit så att de stora varslen kommit strax innan det börjat vända uppåt igen, säger Jonas Danielsson på länsarbetsnämnden.
Länsarbetsnämndens erfarenhet från tidigare stora nedläggningar är att när det kommer ut stora mängder kvalificerad personal så startas det verksamheter som annars inte skulle ha startats.
Länsarbetsnämnden bygger sin prognos på enkäter med 450 arbetsgivare i länet, både privata företag och offentliga arbetsgivare.
För Västerviks del ser det dystert ut. Electroluxvarslet kastar en stor skugga, men även inom den offentliga sektorn är det kärvt, framförallt med landstingets nedskärningar.
Men det finns branscher som ser positivt på det kommande året. Plastföretagen tros ha ett visst behov av arbetskraft.
Framtidsutsikterna för olika branscher i länet spretar:
- Tillverkningsindustrin räknar med en ökad efterfrågan, men tror ändå inte att den ska behöva nyanställa folk i särskilt stor utsträckning.
- Handeln är kanske den mest positiva branschen. Framförallt fackhandeln räknar med fortsatta goda tider, och eventuella nyanställningar.
- Offentlig sektor. Länsarbetsnämnden räknar med att 800 offentliga jobb ska försvinna. De flesta kommuner har det kärvt. I Västervik är det framförallt landstinget som skär ner.
- Turistbranschen är positiv. Det gäller framförallt på Öland där näringen tycker att säsongen förlängs för varje år.
- Byggbranschen har haft en kärv vinter. Tyvärr ser läget för sommaren och hösten inte heller bra ut.
- Det är för få och för små byggen i länet. Vi skulle behöva något stort att sätta tänderna i, säger Maria Stegefors på länsarbetsnämnden.
Varför gör man prognoser av det här slaget?
- Vi behöver det för vår övergripande planering, men framförallt för att hitta bristyrken som vi kan utbilda mot, säger Maria Stegefors.
Hittills i år har länsarbetsnämnden legat relativt lågt med arbetsmarknadsutbildningar. Framöver ska de trappas upp.
Tandläkare, tandhygienist, sjukgymnast, lastbilsmekaniker, socialsekreterare/kurator, receptarie och psykolog.
Bank/postkassör, barnskötare, vårdbiträde, sekreterare/kontorist, maskinoperatör i livsmedelsindustrin och webbdesigner.
FAKTA n Yrken som efterfrågas i Kalmar län
FAKTA n Yrken där antalet tjänster minskar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!