Arbetslösa ungdomar erbjuds traineeår

I tio månader ska eleverna vara knutna till ett företag samtidigt som de ingår i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Sedan är målsättningen att de ska få arbeten som de annars inte skulle ha fått, gärna inom det företag där de gör sin traineeperiod.

Västervik2006-02-09 00:25
Traineeprogrammet som är ett samarbete mellan Högskolecentrum, kommunen och EU-programmet Mål 3, är kanske det första i sitt slag i Sverige. Normalt brukar ordet trainee annars förknippas med akademiker, men här är det alltså elever som nyss gått ut gymnasiet som är målgruppen.
- Vi vänder oss till elever som gått gymnasiets teknikprogram, yrkestekniska program eller elprogram, berättar projektledare Magnus Hegardt som menar att det inte är omöjligt att utöka målgruppen med naturvetare till nästa år.

Initiativet kommer delvis från industrierna i kommunen. Många har redan tidigare samverkat med skolan för att få upp elevernas intresse för att jobba inom industrin. Men det här är ett nytt tillfälle för både ett företag och en ung människa att känna varandra utan anställningskrav, även om målsättningen är att minst hälften av eleverna under eller strax efter traineeåret ska komma ut i sysselsättning.
Traineeåret är en försöksverksamhet på två år och startade i augusti i fjol då 19 nyutexaminerade elever startade programmet. I dag har några avbrutit det på grund av att de fått jobb eller börjat studera men det är inget bakslag då programmet vänder sig till elever som annars skulle ha gått ut i arbetslöshet.

Tanken är att eleverna ska prova på olika arbetsuppgifter på det företag de är knutna till för att få en helhetsbild av hur arbetsplatsen fungerar.
Under året får eleverna utbildningar som är nödvändiga för att de ska klara jobbet på sitt traineeföretag. Både på Högskolecentrum och ute på företagen. Pengar ur Mål 3 används också i viss mån till kompetensförstärkning av den personal ute på företagen som fungerar som elevernas handledare.
Hittills har satsningen slagit väldigt väl ut och både elever och företag är nöjda. Magnus Hegardt berättar att det under de två försöksåren gäller att arbeta upp en rutin så att traineesatsningen kan fortsätta även efter att projekttiden löpt ut.
Att få tag på företag som kunde ta sig an en elev var inte några större problem.
- Ännu fler företag var positiva men kunde av arbetsmarknadspolitiska skäl inte ta emot någon nu. Men jag räknar med att det blir ännu fler till nästa år, säger Magnus Hegardt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om