Arbetslivet under corona: "Har vi tappat humorn?"

Pandemin har satt cheferna på prov. Alltifrån till att säkerställa att de anställda inte utsätts för onödiga risker, till att skapa utrymme för skratt och gemenskap även när man jobbar på distans.

Carin Torngren från Prime Q i studion tillsammans Niklas Lind från Västervik Framåt i studion. Sofie Alvarsson, Gamlebygymnasiet (t v) och Sofia Eldh, Västerviks kommun, medverkade på distans.

Carin Torngren från Prime Q i studion tillsammans Niklas Lind från Västervik Framåt i studion. Sofie Alvarsson, Gamlebygymnasiet (t v) och Sofia Eldh, Västerviks kommun, medverkade på distans.

Foto: Skärmdump

Västervik2021-05-06 14:00

Ledarskap under pandemin var temat för det senaste avsnittet av Studio Corona, Västervik Framåts webbsända diskussionsprogram.

Bland gästerna fanns Carin Torngren, platschef på affärstjänsteföretaget, Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet och Sofia Eldh, HR- och kommunikationschef på Västerviks kommun.

De fick berätta om hur pandemin påverkat deras organisationer. Förutsättningarna var olika. Sofie Alvarsson berättade om hur skolan fick ställa om till distansundervisning från en dag till en annan.

Företaget PrimeQ har en helt annan sits, många av kunderna finns på andra orter. Möten över webben var redan vardagsmat för företaget. Samtidigt fanns det utmaningar:

– Vi har varit i den lyckliga sitsen att vi behövt nyanställa. Men det är inte så lätt att skola in personal på distans, sade Carin Torngren.

Västerviks kommun å sin sida har många verksamheter där man inte kan arbeta på distans. Där har det funnits en rad arbetsmiljöfrågor som behövt lösas.

– Vi har erbjudit oroliga medarbetare stödsamtal, och säkerställt att de anställda vet hur de ska hantera den skyddsutrustning som de ska använda, berättade Sofia Eldh.

Kan pandemin leda till att arbetslivet förändras, och med teknikens hjälp blir friare både i var man jobbar och när man jobbar?

Carin Torngren tror att det kan finnas en skillnad i inställning till distansarbete mellan storstäderna och Västervik.

– Här har vi fem minuter till jobbet, i Stockholm kan man ha två timmars pendling under en dag. Det blir en annan dynamik om man jobbar tillsammans.

Sofia Eldh från Västerviks kommun tycker att "nio till fem" inte låter så modernt, men ...

– Vissa jobb kräver det. Vi på kommunens HR-avdelning måste till exempel finnas på plats de tiderna för att kunna svara på frågor som dyker upp.

– Har inte mycket av humorn på jobbet försvunnit när vi jobbar på distans? undrade programledaren Niklas Lind.

Carin Torngren höll med. Skratt och gemenskap är viktigt för att bygga ett framgångsrikt företag.

– Vi försöker ordna aktiviteter för att skapa gemenskap. Vi går ut och går, och ordnar quiz. Det blir ett kort avbrott i arbetet där vi är tillsammans.

Sofie Alvarsson berättade att på Gamlebygymnasiet så finns det ett återkommande samtalsämne:

– Vi pratar om festen vi ska ordna när vi alla kan samlas igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!