Under pandemin uppmanades alla att jobba hemma i den mån det var möjligt. Digitala möten och chattar med kollegor blev en del av vardagen och för vissa – som Kalle Larsson i Ukna – innebar det en möjlighet att flytta ut på landsbygden men behålla sitt jobb i storstaden.
När restriktionerna så småningom lättade valde många att fortsätta jobba på distans, åtminstone delvis. På Arbetsförmedlingen i Västervik får de anställda fortfarande förlägga nästan halva sin arbetstid på hemmakontoret (49 procent), om de vill.
Hur många är det som gör det?
– Majoriteten, även om vissa tycker det är skönt att komma in mer till kontoret. Jag skulle tro att 80 procent av de anställda använder avtalet så, säger Kalle Östergren, som är enhetschef på Arbetsförmedlingen i Kalmar län.
Han ambulerar runt i länet, men är Västerviksbo och utgår till vardags från Västervikskontoret med 45 anställda.
Policyn ser ungefär likadan ut på Arbetsförmedlingen som på en annan statlig myndighet med kontor i Västervik, Försäkringskassan. Men på Försäkringskassan stramas riktlinjerna åt från och med den 1 september. Då tillåts distansarbete högst två arbetsdagar per vecka.
– Arbete på kontor är långsiktigt bra för verksamheten. Att människor träffas på arbetsplatsen gynnar samarbete, utveckling och trivsel. Därför är arbete på kontor utgångspunkten för alla anställda på Försäkringskassan, skriver verksamhetsutvecklaren Emma Hamilton i ett mejlsvar till VT.
Kalle Östergren tror att även Arbetsförmedlingens policy kan komma att skärpas så småningom, men än så länge finns inga allmänna regler kring hur många dagar man får jobba hemifrån per vecka. Däremot är en översyn på gång, för att se hur de anställda följer policyn och hur det påverkar arbetsplatsen och de anställdas mående.
Han ser viktiga poänger med att de anställda faktiskt är på kontoret vissa dagar – men pekar samtidigt på fördelarna med att tillåta distansjobb. På Arbetsförmedlingen har sjuktalen minskat jämfört med hur det såg ut innan pandemin.
– Det är inte lika mycket smittor som tidigare. Känner man sig lite förkyld så väljer man att jobba hemifrån några dagar.
När färre är på plats, gör det att ni kan ha mindre lokaler?
– Vi har inte anpassat dem, men det blir ju en möjlighet som vi kommer se över.
På Arbetsförmedlingen bistår arbetsgivaren med hjälpmedel för att se till att de anställda har en bra arbetsmiljö även hemma. På Försäkringskassan är det medarbetarnas eget ansvar att se till att arbetsplatsen är inredd på ett lämpligt sätt, utifrån arbetsmiljösynpunkt.
Anna Öhrling Elltorp, HR-chef på Västerviks kommun, konstaterar att synen på distansarbete har förändrats efter pandemin, då alla anställda som kunde uppmanades att jobba hemifrån.
– Nu är det mer en möjlighet än att man gör det på regelbunden basis. Vi har lyckats rekrytera enskilda, unika kompetenser tack vare att de kan jobba här på distans men bo någon annanstans.
Kommunen har ingen särskild policy när det gäller hur mycket de anställda kan jobba hemifrån, det är upp till varje chef. Men Anna Öhrling Elltorp menar att det är viktigt att faktiskt mötas på plats.
– När alla är på distans och har samma villkor och finns i samma forum, då fungerar det. Men efter pandemin har vi sett otroligt stora vinster i att få mer samhörighet, när man sitter ihop rent fysiskt. När vi möts, är kreativa och delar kunskap med varandra.
– Men vi behöver samtidigt ha en balans, vi kan inte stänga den dörren.
Måste man vara öppen för distansarbete för att vara en attraktiv arbetsgivare?
– Ja, det tror jag absolut. Vi distansarbetar också mer generellt, genom att ha distansmöten, vilket gör att vi blir mer effektiva och inte behöver resa lika mycket.
Vad har kommunen för ansvar för att de som jobbar hemifrån har en bra arbetsmiljö?
– Vi har precis samma ansvar, respektive chef måste se till att man har en fullgod arbetsmiljö. Men när det är personer som jobbar hemma frivilligt har de också ett eget ansvar för att se till att ha bra arbetsredskap hemma.
På redovisningsbyrån View Group vill man generellt att de anställda är på plats, om de inte har särskilda behov av att jobba hemifrån. Det kan vara för att man har långt till jobbet, eller behöver sitta ostört av någon anledning.
– På vårt kontor i Västervik har de flesta nära till sin arbetsplats. Jag tycker det är värdefullt att man är på plats så ofta som det är möjligt. Vi har möjlighet rent praktiskt att jobba hemifrån vid behov, men då måste det vara förankrat och godkänt av den närmsta chefen, säger Carin Torngren, ansvarig avdelningschef på View Group.
Hon tror att man tappar mycket i gemenskap och sammanhållning om de anställda inte är på plats, och lyfter forskning som pekar på att inte alla mår bra av att jobba för mycket hemifrån. Dessutom kan man ha deadlines och gemensamma projekt som är lättare att samarbeta kring när man möts fysiskt.
Hur var omställningen när folk skulle in till kontoret efter att ha jobbat mycket hemma under pandemin?
– Det var lite utmanande, dels fanns en osäkerhet på grund av smittläget, törs man träffa kollegorna? Dels hade en del vant sig vid ett annat arbetssätt. Men det har vi nästan kommit ifrån nu, nu har vi det som innan pandemin.