Arbetets gemenskap en underskattad drivkraft

Vråkabygdens byalag försöker bygga in en långsiktig hållbarhet i sin verksamhet. Byalaget vill motverka fenomenet "upp som en sol och ner som en pannkaka". Receptet är att få så många medlemmar som möjligt delaktiga.

Västervik2005-05-14 00:25
- Svårigheten med en förening som vår är att hålla verksamheten vid liv under en längre tid, säger Sören Adolfsson. Det finns en tendens att ideell verksamhet blommar upp och sedan dör ut om allting hänger på en eller några eldsjälar.
- Det försöker vi bemästra genom att undvika diktat från styrelsen och istället arbeta i mindre och självständiga grupper. Arbetets gemenskap och skaparglädjen är en underskattad drivkraft i det ideella arbetet. Att göra något bestående arbete tillsammans är otroligt givande och skapar en väldigt fin gemenskap.
Ett exempel är arbetet med Lundstugan, där Sören Adolfsson själv varit inblandad. En förfallen ryggåsstuga som en grupp i byalaget bestämde sig för att rädda. Med kommunalt bidrag på 25 000 kronor och viss hjälp från Arbetslivscentrum och så mängder av ideellt arbete och skänkt material har stugan blivit ett litet smycke i byn.
- Lundstugan ligger i anslutning till Kyrkvägen och ska kunna hyras för övernattning av vandrare, eller för sammankomster i en gammaldags miljö utan el och vatten.
- Istället för en fallfärdig ruin har vi med gemensamma krafter återställt ett av husen som ger Vråka by sin karaktär. Det skänker en enorm tillfredställelse, säger Sören Adolfsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om