Arbetet mot dopning tar fart
Föreläsning på gymnasiet i nästa vecka. Brottsförebyggande råd bildas.
Michael Danielsson, instruktör på Atletklubben, och närpolisen Lennart Svennerstad arbetar båda för att förebygga dopning. I och med en informationskväll nästa vecka tar det dopningsförebyggande arbetet fart i Västervik och de räknar med att kunna samarbeta i frågan i framtiden. Foto: MAGNUS GLANS
Foto:
- Har man tagit det en gång så sitter det hela livet. Det är som med hasch man kan plötsligt få en knäpp. Om man ser till de råare morden så är det mycket dopning bakom, säger närpolisen Lennart Svennerstad.
Han är engagerad i det dopningsförebyggande arbetet. Genom det riksomfattande projektet Föreningslivet mot droger anordnas i nästa vecka en informationskväll om dopning på gymnasiet för ungdomar, föräldrar, tränare och idrottsledare.
Dit har han bjudit bland andra Tommy Moberg som är expert på frågor kring missbruk, dopning och dess skadeverkningar och Janne Rickardsson från Svenska narkotikapolisföreningen.
- Vi vet att det finns i Västervik, men det är svårt att bevisa det. Men med alla beslag som görs i Sverige så måste ju någon ta det.
Än så länge vet man inte hur stort problemet är, det viktiga är att förebygga det.
- De har stora problem på andra ställen. Kommer det in en linje hit så är det svårt att stoppa.
På Atletklubben i Västervik tar man aktivt avstånd från dopning. De preparat som finns till försäljning är enbart kroppsegna ämnen och alla medlemmar måste underteckna en försäkran om att de inte ska använda dopningsmedel.
- Man ser ganska snart, om man är här varje vecka, om någon växer väldigt fort, säger Michael Danielsson, instruktör på Atletklubben.
Andra tecken på att någon använder dopningsmedel är oren hy och humörsvängningar. Det är dessa humörsvängningar som kan bli farliga och leda till att den som dopar sig begår våldsbrott.
- Oftast är det samma killar som de misstänker här som vi har problem med nere på stan, säger Lennart Svennerstad.
Men Atletklubben har ännu aldrig hört av sig till polisen med sina misstankar. Däremot är nästa veckans informationskväll och bildandet av ett brottsförebyggande råd i Västervik början till ett samarbete. I detta arbete ska det brottsförebyggande rådet fungera som en paraplyorganisation för det brottsförebyggande arbetet.
Det fungerar också förebyggande när Lennart Svennerstad eller Riksidrottsförbundet kommer på besök på gymet.
- Vi är medlemmar i Riksidrottsförbundet. De kommer hit och då plockar de några stycken som får lämna urinprov, berättar Michael Danielsson.
Testerna är stickprov, men därmed inte sagt att de som arbetar på Atletklubben inte kan tipsa om dem som de tycker verkar misstänkta.
- Är det någon som man tror håller på med det, men som inte gör det är det bra att få veta, menar Lennart Svennerstad.
Riksidrottsförbundet har tillgång till alla anslutna gym, men de som är privata kommer de inte åt.
- Det är där man kan tänka sig att det flyter in, för där kommer dopningspolisen inte in.
Det arbete som nu påbörjas är ett sätt att bygga upp en beredskap mot dopningen. Med information till ungdomar och deras föräldrar ska ungdomarna fås att ta avstånd.
- Föräldrarna måste alltid med, vi får inte lämna dem utanför. Föräldrarna måste återta sin föräldraroll det är därför vi får problem för att vi föräldrar har släppt. Vi kan inte skylla på att samhället inte tar sitt ansvar när det kommer dit är det redan för sent.
Faller försöket med informationsdagen väl ut kan det bli ett stående inslag varje år i gymnasiets första årskurs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!