Hösten 2016 startade arbetet och den femte maj lanserar Tjustbygdens järnvägsförening ett digitalt järnvägsmuseum.
– Det har länge funnits tankar om att föreningen borde ha en utställning kring Smalspåret eller skriva en bok. Det har varit ett traditionellt tänk. Då känns det här spännande att jobba på med digital teknik och det här är inte så komplicerad teknik, säger Jakob Kindesjö som leder digitaliseringsprojektet.
En grupp bestående av föreningsmedlemmar har arbetat med digitaliseringen. De har scannat in och fotograferat av material. Det har rört sig om allt från gamla biljettstämplar och ritningar till oljekannor och tavlor.
– Det mesta har en koppling till järnvägen, men vi har också hittat lite information om gamla bussar och busstidtabeller och lite information om båtar, och då har det också fått följa med.
Föreningen har dokumenterat sitt eget material, men också föremål och bilder som finns i olika arkiv och museer.
– Vi har också sökt upp privatpersoner som vi vet har bilder och föremål och vi vill gärna ha kontakt med fler.
Ett digitalt museum innebär att vem som helst kan besöka det när som helst och var som helst.
– Tanken är att det ska bli en slags kunskapsbank om järnvägen. Vi tänker använda av oss modern teknik, så kallade QR-koder. Om man kommer med sin mobiltelefon till Verkebäcks station så ska man enkelt kunna klicka sig in på en sida som berättar lite kring historien och få vet mer om de tankar som fanns en gång i tiden vad gäller stationshuset, men även andra bilder och dokument kring stationen.
Det ekonomiska bidraget på 80 000 kronor från Riksantikvarieämbetet har varit en förutsättning för att dokumenteringsarbetet skulle kunna dra i gång.
– Vi behövde dels bygga en helsida med hjälp av en webbyrå och så har vi köpt in scanningsutrustning.
Just nu arbetar digitaliseringsgruppen med presentation av allt material. Bilderna behöver förklarande presentationstexter till exempel.
– Det finns bland annat bilder från en urspårning vid Tjursbo som inträffade 1917 och bilder som är tagna i samband med nedläggningen av trafiken 1984. Vid nedläggningen var det mycket protester och vi har bilder på folk med plakat.
Jakob Kindesjö tycker att det är intressant att jobba med ihopsamlandet av materialet.
– Vi har inte kommit i mål än, det finns hur mycket material kvar som helst.