Arbete på Gränsö oroar Naturskyddsföreningen

Det pågående vatten- och avloppsarbetet på Gränsö skrämmer Naturskyddsföreningen.Arbetet utförs på naturskyddat område.

Så här ser markeringarna inför VA-arbetet på Gränsö ut.

Så här ser markeringarna inför VA-arbetet på Gränsö ut.

Foto: Privat

Västervik2013-11-03 19:00

Arbetet på Gränsö innebär att ett antal hus ska kopplas in mot det kommunala vatten- och avloppsnätet. Detta arbete innebär en rad ingrepp i den skyddade naturen i form av grävning och röjning.

Kommunen och en tjänsteman på länsstyrelsen har gett tummen upp för arbetet trots att det område som berörs är ett naturreservat på Gränsö och dessutom är ett skyddat område kallat ett Natura 2000-område.

Natura 2000 är den mest naturskyddande beteckning som finns inom EU, och det är inte ovanligt att byggförslag inom områden med denna beteckning får avslag.

Men så är alltså icke fallet i det här ärendet. Det som oroar Naturskyddsföreningen i Tjust är arbetet i sig, men också hur ärendet har hanterats av länsstyrelsen.

Kommunen ansvar för naturreservatet Gränsö, medan länsstyrelsen ansvar för Natura 2000-området.

Västerviks kommuns beslut om att ge dispens för arbetet inom naturreservatet är undertecknat av kommunekologen Lars Karlsson.

Beslutet baseras på en formell ansökan och togs efter att kommunekologen besökt området. Karlsson motsatte sig ett första förslag, men godkände en reviderad plan för vatten- och avloppssträckningen som bland annat innebär att ledningarna vid en specifik delsträckning förflyttas från vattenbrynet en bit längre upp mot land.

Länsstyrelsen har inte tagit något formellt beslut i ärendet. Däremot finns en så kallad tjänsteanteckning där det framgår att den berörde tjänstemannen inte ser något problem med VA-arbetet samt att det inte behövs någon tillståndsprövning för arbetet i Natura 2000-området. Tjänsteanteckningen skrevs efter ett telefonsamtal med en berörd part. I anteckningen framgår det dock inte vad tjänstemannen har grundat sitt omdöme på.

VT har inte kunnat nå tjänstemannen på grund av att denne har semester.

Personen har även sökts privat men utan framgång.

Jan Henriksson, sekreterare i Naturskyddsföreningen i Tjust säger till VT:

– Länsstyrelsens handläggning av ärendet verkar ytterst märklig. Att anlägga en ledning inom strandskyddat området torde kunna kräva dispens enligt strandskyddslagstiftning, vilket länsstyrelsen inte berör i sin tjänsteanteckning. Vi menar vidare att länsstyrelsen bedömningen baseras på otillräckligt beslutsunderlag. Varför tycker inte tjänstemannen att det behövs någon tillståndsprövning för detta Natura 2000-område? Det hela baseras på en muntlig presentation över telefon.

Läs mer i papperstidningen.

rikard.ekholm@vt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om