Utredningen rör tre män, varav en är Aquavillas huvudägare Richard Bergström, som äger pråmen. De andra männen är ägaren respektive befälhavaren för båten som användes vid den otillåtna bogseringen i slutet av maj i år.
Pråmen, som heter Berta, hade varit i Stockholm för leverans av två bostadshus, berättar Bergström.
– Tyvärr är den här typen av trafik lite ”just in time", så i det här fallet fick bogserbåten en lucka när de kunde åka och tar kontakt med oss på kvällen när de är en halvtimme utanför inloppet i Västervik. Eftersom jag inte får tag i något bromsfartyg säger jag att de kan lägga Berta i yttre hamnen, utan att ha frågat hamnen om tillstånd.
Morgonen efter ska de ha blivit ombedda att omgående flytta pråmen, och Bergström anlitar en bogserbåt som gör så.
– Det vi missat här är att ta kontakt med lotsarna och tala om att vi behöver lotsassistans, för det behöver man ha. Vi hann inte fylla i handlingarna helt enkelt. Det är mitt fel alltihop, men det har inte skett någon skada, ingen grundstötning eller liknande.
Transportstyrelsen skriver i utredningen att det är befälhavarens ansvar att känna till och följa gällande krav. Det angivna brottet, brott mot lotsplikten, kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.
– Jag hoppas att de här killarna inte råkar illa ut, det är ju egentligen jag som ska hängas, säger Bergström.
Varför kunde ni inte bara flytta pråmen lite längre bort i hamnen, i väntan på lotsdispens?
– Vi hade också folk som stod och väntade på att Berta skulle komma på plats, vi var redan försenade efter att hon blivit liggande i Stockholm. Vi hade en tidigare lotsdispens, men den hade redan gått ut.