En anställd har rätt att kritisera och ifrågasätta sin arbetsgivare, enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Men arbetstagaren har också lojalitetsplikt. Det innebär att en anställd som skriver något på Facebook, som kan anses illojalt och menat att skada arbetsgivaren, i värsta fall kan bli av med sitt jobb. Brit Stakson, ansvarig för sociala medier på kommunikationsbyrån JMW, tror dock att den risken är liten:
- Då måste det vara ett ganska grovt övertramp, där du avslöjar affärshemligheter som verkligen kan skada företaget. I de vanligare fallen, där den anställde bara talar illa om sitt jobb, måste arbetsgivaren hitta fler anledningar för att kunna avskeda.
Västerviks kommun och landstinget har inte haft några problem med att de anställda använder Facebook. Det finns därför få tydliga riktlinjer om vad deras anställda får och inte får göra där.
Brit Stakson tycker inte att man ska vara orolig på Facebook, men medveten om att det som skrivs där kan tas ur sitt sammanhang eller misstolkas. Grundregeln är att vara beredd att stå för allt man skriver, säger hon.
Hon tycker att arbetsgivare borde bli bättre på att skapa ett sådant klimat att de anställda vågar ta upp kritiken direkt med dem. Då kan de anställdas Facebookanvändande istället bli något positivt.
- Varje arbetsgivare har ju en fantastisk möjlighet att göra sina anställda till ambassadörer för sin arbetsplats, på Facebook, säger hon.