Antalet unga hemlösa ökar i Västervik

Antalet unga som lever i hemlöshet ökar i Västerviks kommun enligt en rapport från Stadsmissionen.

Tommy  Larsson.

Tommy Larsson.

Foto: Liljegren Anders

Västervik2011-09-23 15:48

Tommy Larsson- Ingen bor utan tak över huvudet i Västervik, som inte själv valt det säger Tommy Larsson (bilden), chef för individ- och familjeomsorgen.

Stadsmissionens rapport, Hemlös 2011, visar att antalet unga hemlösa ökar i Västerviks kommun, detta trots senare års satsningar från regeringen och den nationella nollvisionens mål. Enligt socialstyrelsens breda definition av hemlöshet så lever idag barn och ungdomar under förhållanden som gör att de betraktas som hemlösa.

Definitionen baseras på fem situationer, där bland annat att bo tillfälligt och kontraktslöst hos släkt eller vänner, att bo i en av kommunen ordnade boenden under särskilda villkor, eller att ungdomar har fastnat mellan den egna familjen eller någon vårdinrättning, alla innebär att man är hemlös. Tommy Larsson berättar att enligt dessa definitioner så finns det hemlösa ungdomar i Västervik men inget känt fall där någon "bor på gatan".

- Ingen, som inte själv valt det, bor utan tak över huvudet i Västervik. Vi har just genomfört en inventering som visar just detta.

Larsson berättar vidare att kommunen i många fall står på kontraktet till lägenheter, där personer som hamnat utanför bostadsmarknaden kan bo i andra hand. Detta förutsatt att de går med på vissa villkor. Vill de inte skriva under på dessa villkor så ordnar de ofta själva boendet genom att bo hos en vän eller släkting

I båda fallen betraktas man i socialstyrelsens ögon som hemlös.

En kategori av utsatta är barn och ungdomar som lever i familjer som står inför hotet om att bli avhysta, det vill säga vräkta. Under 2010 var antalet barn som var registrerade i avhysningsbostäder två stycken men inget av dessa barn drabbades av vräkningar. Hotet om avhysning är ofta tillräckligt för att situationen ska lösa sig.

Regeringen har också ett mål som säger att inget barn ska vräkas, något man i Västerviks kommun lyckats att uppfylla under de senaste fem åren. Elisabeth Johansson är biträdande arbetsmarknadschef i kommunen och berättar att avhysningar mot familjer med barn, kan lösa sig på olika sätt.

- Ibland har familjerna flyttat eller skaffat fram de pengar som behövs för att lösa situationen. Vi har en medlande roll mellan fastighetsägaren och de boende och i alla fall så har det på senare tid löst sig, berättar Johansson.

Ett sätt som i vissa fall har använts är en avbetalningsplan, ekonomiskt bistånd eller någon annan lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om