Anställda missnöjda med nya jourregler på sjukhuset

Missnöjet pyr hos många yrkesgrupper på sjukhuset i Västervik. De har än så länge inte fått samma avtal för de nya arbetstidsreglerna som läkarna.

Västervik2007-07-28 00:25
VT skrev igår om att landstinget i Kalmar län är ett av få landsting i Sverige som tecknat ett avtal som innebär att anställda kan frångå den lagstadgade regeln om elva timmars vila.
Avtalet gäller läkare och sjuksköterskor. Däremot finns inte motsvarande avtal för många andra yrkesgrupper på sjukhuset än så länge. Förhandlingarna har kört fast.
Med de regler som gäller i nuläget känner sig många yrkesgrupper diskriminerade, jämfört med exempelvis läkarna.
En person som vill vara anonym berättar för VT om vad skillnaderna i villkor för jour kan innebära.
- Kallas en läkare in mitt i natten kan denne själv välja när han vill ta ut ledigheten. Kallas däremot jag in är jag tvungen att ta ut kompledigheten redan nästa dag. Dessutom får jag löneavdrag för den tid på dagen som jag inte är på jobbet.

Den person som VT talat med tycker att nattlönen till stor del äts upp av löneavdraget dagen därpå.
Att använda kompledigheten dagen efter på ett meningsfullt sätt är svårt eftersom den kommer snabbt inpå och är oplanerad. Läkarna och sjuksköterskorna har helt andra möjligheter att ta ut ledigheter efter jourinryckningar när det är värdefullt för dem.De kan till exempel lägga kompledigheten så att de får längre sammanhängande lediga perioder.
- Vi vill ha ersättning för den kompensationsledighet om arbetsgivaren beordrar in oss under jourtid så att dygnsvilan bryts. Som det ser ut nu förlorar vi pengar på att tvingas vara komplediga efteråt, säger den sjukhusanställde till VT.

Ordförande Larita Vigander på fackförbundet Kommunal i Västervik sektion 16 är medveten om problemet.
- Kommunal vill att arbetsgivaren ska stå för ledigheten, när en anställd skickas hem. Arbetstagaren ska inte få löneavdrag eller tvingas ta ut av sin komptid.
Förhandlingschef Peter Rydasp som är förhandlingsansvarig på Kalmar län landsting säger att:
- Vi följer avtalen och lagen. Det finns fler landsting och kommuner där det pågår tvister om det här.

Just nu är läget låst. Kommunal är inte det enda fackförbund som inte är enigt med landstinget om hur deras medlemmars ledigheter ska tas ut. En förhandling med Svenska Kommunal Tjänstemannaförbundet tog paus tidigare i somras. Facket och landstinget vill vänta in resultatet av en central förhandling när det gäller ett liknande fall på annat håll i landet.
- Visar det sig att det blir förändringar på en central nivå, rättar vi oss självklart in i ledet, säger Peter Rydasp, förhandlingschef på landstinget.
Innan dess ser han inga skäl att ändra på bestämmelserna.

Att förhandlingarna dragit ut för vissa yrkesgrupper samtidigt som det löst sig snabbt och smidigt för andra har satt spår i förhållandet mellan landstinget och anställda.
- Det känns som om arbetsgivaren inte bryr sig om oss. De straffar oss med löneavdrag för att vi ställer upp för verksamheten nattetid, säger den anonyme sjukhusanställde till VT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om