Ansiktslyftning på sliten 40-åring välkomnas
Mögel på fasaderna och slitna klassrum. Undervisning i materialrum och arbetsplatser i korridoren. Så ser arbetsmiljön ut för lärare och elever på Karstorpsskolan. Men nu ska skolan snyggas upp.
Rustas upp. Karstorpsskolans rektor Inger Collin anser att skolans standard är oacceptabel. Men snart rustas delar av lokalerna upp.
Foto:
- En skola i ett annat område hade aldrig sett ut så här. Jag tycker att det handlar om diskriminering. Vill man ha ett attraktivt bostadsområde måste man höja standarden på skolan. Det är lika viktigt som kompetent personal, säger hon.
Den 40-årsfirande Karstorpsskolan har länge levt med hotet om nedläggning. Renovering av de slitna lokalerna har därför skjutits på framtiden.
- Att det har tagit sådan tid försvårar vårt pedagogiska arbete. Vi har en mångkulturell skola med elever som behöver hemspråksträning och undervisning i svenska som andraspråk. Barnen behöver jobba i mindre grupper, i stället får de nu tränga ihop sig där det finns plats.
I en korridor har läraren Anna-Clara Hansson hittat en arbetsplats mellan förvaringshyllor och en kopieringsmaskin.
- Jag försöker koncentrera mig på att göra en tipsrunda till 40-årsfirandet, säger hon.
Hon har jobbat på skolan i 38 år. Genom åren har arkitekter och ombyggnadsritningar kommit och gått. Det har även mögelhundar på jakt efter orsaken till kliande ögon och allergier.
- Vi har aldrig vågat tro att skolan ska rustas upp. Nu får vi hoppas att det blir så. Det är en bra stämning på skolan, men den är inte funktionell. Vi skulle behöva ha fler platser i enskildhet, säger Anna-Clara Hansson.
Men under de kommande åren ska hennes arbetsmiljö bli bättre. Den första renoveringsetappen inleds inom kort, och 2009 satsas fem miljoner kronor på en pedagogisk anpassning av ytterligare en skolbyggnad. Den rymmer i dag en rad provisoriska lösningar. Bakom ett svajigt draperi i ett materialrum sker undervisning i svenska som andraspråk. En handikapptoalett har blivit ett förråd. En studieplats är inklämd mellan klädhängarna i kapprummet.
- Att vuxna väljer att barn ska ha det så här är inte okej. Vuxna måste kunna visa att barn är viktiga. Föräldrar måste också känna att deras barn är värda en upprustad skola. Det är lätt att känna att man är satt på undantag när man inte satsar på skolan, att inte känna att man är viktig i samhället, säger Inger Collin.
På Inger Collins önskelista finns även en uppfräschning av den yttre skolmiljön. På fasaden sprider sig mögel och runt fönstren flagnar färgen.
- Det handlar ju om vilket intryck man gör. När man ser det här tror jag många ställer sig frågan: Skulle jag vilja bo i den här miljön och låta mina barn gå här?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!