Annorlunda examensarbete visas på biblioteket

"Barn behöver inte så mycket saker. De behöver kärlek och någon som bryr sig om dem."

Foto: MATILDA AHL Maria Olsson, Frida Ekström och Sandra Alnefjord besökte barnhemmet Likumi i Lettland. Resan var en del i deras examensarbete. Nu finns möjlighet att ta del av deras erfarenheter från resan i en utställning som hålls på stadsbiblioteket i Västervik.

Foto: MATILDA AHL Maria Olsson, Frida Ekström och Sandra Alnefjord besökte barnhemmet Likumi i Lettland. Resan var en del i deras examensarbete. Nu finns möjlighet att ta del av deras erfarenheter från resan i en utställning som hålls på stadsbiblioteket i Västervik.

Foto:

Västervik2005-04-12 00:25
Maria Olsson, Sandra Alnefjord och Frida Ekström går alla tre sista året på Tjustskolans Barn- och fritidsprogram. För en knapp månad sedan besökte de under några dagar barnhemmet Likumi i Lettland, cirka 15 mil söder om huvudstaden Riga. På stadsbiblioteket ställer de nu ut bilder, intervjuer och dagboksanteckningar från sitt besök på barnhemmet.
Resan var en del i det examensarbete som alla gymnasielever i avgångsklasserna genomför. Maria Olsson, Sandra Alnefjord och Frida Ekström satte igång sitt arbete redan i september förra året. Men för en resa som den här är det svårt att förbereda sig mentalt, förklarar de.
- Syftet med resan var att i verkligheten få se hur det faktiskt fungerar på dessa barnhem som man hört så mycket om i medierna, berättar de. Men man vet ju inte på förhand vad man kommer att få uppleva.

För att kunna genomföra resan ansökte de om stipendier från diverse stiftelser och sponsring från olika företag. Det gick så bra att de inte behövde bekosta någonting av resan själva. Så en dag i mars gav de sig iväg i en fullastad minibuss. Med sig hade de ett 20-tal plastsäckar med kläder och andra gåvor som de samlat in från klädföretag och vänner.
När de kom fram visade det sig dock att fördomarna de haft om materiell missär inte riktigt stämde överens med verkligheten.
- Materiellt sett hade barnen det ganska bra faktiskt. De hade inget större behov av just kläder och dylikt som vi hade med oss. Förmodligen hade de fått mycket av det materiella från faddrar och hjälporganisationer. Däremot förstod vi att de hade stort behov av mänsklig kontakt och uppmärksamhet. De fick nästan ingen beröring av personalen som jobbade där och inte heller några leenden. De tävlade verkligen om vår uppmärksamhet, säger Sandra Alnefjord.

På barnhemmet fanns barn i åldrarna 1-18 år och totalt bodde där 55 barn. När man fyllt 18 år och därmed blivit myndig fick man inte längre bo kvar. Det starkaste och svåraste minnet från resan, berättar de, var när en av killarna som bodde där fyllde 18 och var tvunget att lämna hemmet.
- Man vet ju aldrig var de tar vägen sedan. Tyvärr är det väldigt många som hamnar på gatan eller i alkoholmissbruk, säger Maria Olsson.
Alkoholmissbruk är ett utbrett problem överlag i Lettland, och "den största boven i dramat" för barnen på barnhemmet.
- Vi fick höra att de flesta av barnen faktiskt egentligen inte var föräldralösa utan hade föräldrar som var alkoholiserade och som därför inte kunde ta hand om dem. Man kunde också se väldigt mycket av alkoholmissbruk på gatan, säger Frida Ekström.

Det roligaste minnet tycker alla tre var när barnhemmet gjorde utflykt till en pulkabacke i närheten.
- Vi åkte pulka med barnen, och hade jätteroligt tillsammans. Barnen var väldigt förvånade i början över att vi lekte med dem. De var inte alls vana vid det.
En insikt som blev tydlig för dem under vistelsen på barnhemmet var att svenska barn är ganska bortskämda.
- Barn behöver inte så mycket saker. De behöver kärlek och någon som bryr sig om dem.
- Trots att barnen på barnhemmet egentligen inte hade så stort behov av just de saker vi hade tagit med oss så blev de överlyckliga över att få presenter. De fick bland annat varsin påse med en tandborste, tandkräm och tvål som de blev jätteglada för. Vilka svenska barn hade blivit glada för det?
Utställningen pågår till och med lördagen den 16 april på stadsbiblioteket i Västervik. Förutom bilder från barnhemmet kan man också få ta del av intervjuer som Maria Olsson, Sandra Alnefjord och Frida Ekström gjort med personalen samt deras egna dagboksanteckningar från besöket på barnhemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om