"Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs", sade Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter, och sade sig vara beredd att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna.
Att uttalandet skulle mötas av beröm från Socialdemokraterna, och kritik från de forna Allianskollegorna i M och KD var knappast oväntat. Däremot vållade partiledarens ord en debatt i det egna partiet:
– Jag har svårt att se att jag kommer att sätta upp en valaffisch med Annie Lööf, säger Helena Lundgren, centerpolitiker i norrländska kommunen Vindeln.
– Det gör så ont för mig att mitt parti öppnar sig för att sitta i regering med Socialdemokraterna, skrev ungdomsförbundets första vice ordförande Caroline von Seth på Twitter.
I Västervik är tongångarna mer försonliga. Mångårige politikern Conny Tyrberg tycker att det ska vara vägledande att ingå i en koalition där partiet kan få ut så mycket Centerpolitik som möjligt.
Ser inte många Centerpartiet som ett borgerligt parti? C var ju det parti som var drivande när Alliansen bildades...
– Vi har sagt att vi är ett icke-socialistiskt parti, svarar Conny Tyrberg.
En annan mångårig partikamrat, Eva-Lena Fungmark, resonerar på samma sätt. Hon kan tänka sig ett samarbete med ett Socialdemokraterna som är orienterade mot mitten.
– Jag upplever den nuvarande socialdemokratiska ledningen som mer samarbetsvillig än vad man kanske har varit längre tillbaka.
Ingela Svensson, som är Centerpartistisk ordförande i socialnämnden, säger att när Centerpartiet gick in i Januariavtalet så väckte det debatt.
– Men då var det ett läge där man bara stod och stampade. Ibland måste man vara pragmatisk.
Om de fick välja fritt. Vad skulle de lokala Centerpartisterna välja för konstellation?
– Mitt förstahandsalternativ är gamla alliansen, säger Conny Tyrberg, men konstaterar att det tycks ligga långt bort i dag.
– Ulf Kristersson har visat att Centerpartiet inte är välkomna.
Han säger också att utöver invandringspolitiken finns det åsiktsskillnader i klimat- och energipolitiken mellan C och de forna allianskamraterna
– Vi behöver lösa energibristen utan att det går ut över klimatet. De andra partierna förespråkar ett slopande av reduktionsplikten. Det är fel väg att gå.
Både Eva-Lena Fungmark och Ingela Svensson talar sig varma för en bred koalition i mitten.
– Kanske C, S, L och M, lyder Eva-Lenas önskan.