Anna måste leta barnvakt till varje arbetspass

Vad gör en ensamstående med barn i förskoleåldern, som blir erbjuden kvälls- och nattjobb i kommunen? Det undrar Anna, som efterlyser bättre information om ett framtida "nattis" i Västervik.

Västervik2013-09-20 09:40

Anna, som egentligen heter något annat, är anställd inom Västerviks kommun. När hon kom tillbaka från en tjänstledighet fick hon bara erbjudande om natt- och kvällsjobb. Eftersom hon har ensam vårdnad om sitt barn, och kommunen än så länge inte erbjuder barnomsorg nattetid, innebär det ett evigt pusslande för att få ihop vardagen.

– Jag har släkt och vänner, som också är ensamstående, som har hjälpt till. Annars vet jag inte hur det skulle ha gått, säger hon.

Extra tuff har situationen blivit sedan Annas mamma, som tidigare bodde i kommunen, flyttat till en annan stad. Tidigare kunde mamman ofta hjälpa till nattetid.

Anna har inte råd att hyra in någon barnvakt.

– Om jag hade betalt en barnvakt så hade det inte gått ihop sig ekonomiskt.

Under den tid som hon arbetat har hon tagit ut föräldrapenning vid flera tillfällen för att lösa situationen.

Händer det ingenting de närmaste månaderna vet hon inte om hon kommer att orka.

– Man kan inte förvänta sig att släkt och vänner ska ställa upp hela tiden. Händer det ingenting så får jag börja plugga igen, och söka tjänstledighet. Det är för mycket pusslande. Man blir väldigt stressad.

När VT kontaktar Kalle Söderberg, barn- och utbildningschef, berättar han att nattlig barnomsorg kommer att införas i Västerviks kommun.

Det dröjer dock ett tag till.

– Uppdraget i budgeten för 2013 är att förbereda för det, och det gör vi. Rent lokalmässigt har vi förberett Älvdansens förskola, säger Kalle Söderberg.

Vid nästa möte i barn- och utbildningsnämnden, den 8 oktober, kommer beslut tas om riktlinjer för barnomsorgen på kvällar och helger.

– Vi har uppe i budgeten för 2014 att starta nattis. Det kommer vi att göra, men vi har i dag inget exakt datum för det.

Läs mer i papperstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om