Anna-Maria skrev sin egen kokbok för barnen

Anna Maria Holtsjö och Klara Stendahl hittade inga kokböcker när de skulle laga mat till sina nyfödda söner. De tog saken i egna händer och skrev boken "En smaksak!" som är en bok med lättlagade rätter för små gourmander.

Anna-Maria Holtsjö från Stockholm är sommarboende i Loftahammar. Hon är en av författarna till En smaksak! Boken innehåller modernare och snabblagad mat för den lille gourmanden. Här finns bland annat Alexanders fiskgryta, moussaka, spansk tortilla, vegetarisk risotto och mycket mera.

Anna-Maria Holtsjö från Stockholm är sommarboende i Loftahammar. Hon är en av författarna till En smaksak! Boken innehåller modernare och snabblagad mat för den lille gourmanden. Här finns bland annat Alexanders fiskgryta, moussaka, spansk tortilla, vegetarisk risotto och mycket mera.

Foto: Ola Axman

Västervik2011-07-27 00:00

Färgglada och kladdvänliga plastsidor, roliga bilder och som en lyxig restaurangmeny för den lille gourmanden.

Anna-Maria Holtsjö och Klara Stendahls kokbok för barn innehåller allt från lyxigare och modernare barnmat till snabblagad husmanskost.

Boken är indelad efter årets årstider och poängen är att även barn ska få mat efter säsongens råvaror och att den ska vara hemlagad såklart, berättar Anna-Maria Holtsjö som är en av författarna.

Anna-Maria är sommarboende i Loftahammar och vi möter henne i hennes stuga i Källvik.

Hon håller på att laga till köttbullarna som finns med i kokboken. Köttbullarna är kryddigare än de flesta köttbullar som finns på burk för barn.

- Man behöver naturligtvis vara lite försiktig med salt när de är väldigt små, men sen förtjänar även de små mer hemlagad och smakrikare mat, säger Anna-Maria.

Anna-Maria berättar att de fick idén till boken för tre år sedan när de båda barndomsvännerna fick barn samtidigt. De är båda mycket matintresserade men insåg snart att de inte fanns så stort utbud av denna kategori av kokböcker. Sönerna Alexander och Valter fick bli försökskaniner för Anna-Maria och Klaras idéer till boken. Efter fyra månader av matlagande och skrivande kunde boken tryckas.

Alexanders fiskgryta

400 g hoki, sej eller annan vit fisk

1 msk pressad citron

1-2 msk dill

2-3 msk mjöl

vitpeppar efter smak och tycke

Blanda mjöl, citron, dill och vitpeppar i tre dl av vattnet från den kokta fisken.

Koka upp och lägg ner fisken i såsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om