Ankarsrum firar med jättefyrverkeri

Så här såg det ut när Ankarsrum firade 300 år och detta kommer nu hembygdsföreningen att efterlikna med fyrverkerier.

Så här såg det ut när Ankarsrum firade 300 år och detta kommer nu hembygdsföreningen att efterlikna med fyrverkerier.

Foto:

Västervik2005-04-28 00:25
När Ankarsrum år 1955 firade 300 år så satte detta också sin prägel på det årets valborgsmässofirande. Flera tusen personer njöt av pampiga artistframträdanden i Bruksparken och av ett fyrverkeri som sällan skådats i trakten.
- Nu firar samhället 350 år och det kommer att märkas att det är jubileum, lovar Donald Öfverberg i hembygdsföreningen som är arrangör för kvällens firande i Bruksparken.
Föreningen har fått extra pengar, drygt 30 000 kronor har sponsrats till fyrverkerier.

Gamla traditioner återupplivas. En majstång klädd med grankvistar kommer att resas. Uppe på toppen kommer ett konstverk att placeras. En hyllning till alla som arbetat på bruket under de 350 år som gått sedan det grundades. Konstverket är tillverkat av Ankarsrumssonen Karl-Gunnar Petersson från Västervik och kommer att avtäckas vid en cerenomi strax innan stången reses.
Förebilden till stången kommer från Falun där en gammal tradition här om året återupptogs. Där fanns för flera år sedan en caféägare vid namn Maja och där hon hade sitt café reste hon en stång som var majad med just granris och hade en kvinna med slöja i toppen.
Varje förste maj reses nu stången på platsen där hennes café var beläget och tas ner när maj månad är slut.
- I Falun sägs det att detta är Sveriges tidigaste resta majstång. Men nu kommer Ankarsrum att bli en dag före och således först. Vi i Ankarsrums Hembygdsförening hoppas att bruksborna ska uppskatta denna hyllning till arbetarnas ära och att detta ska bli en årlig tradition.

Underhållning blir det under hela kvällen. Gunnebo musikkår hälsar våren välkommen med blåsmusik, sång av Cavatinakören och Gudrun Franzén läser dikter. Vårtalet håller Sven-Johan Spånberg från Uppsala. Han är son till Måns Spånberg som var brukschef under åren 1933-1941 och sonson till Sven Spånberg, brukschef 1909-1933.
Som konferencier medverkar landstingspolitikern och vissångaren Allan Nilsson från Västervik och tidigare Ankarsrumsbo.

-När skymningen faller tänds majbålet och besökarna kommer att få se kommunens största och vackraste fyrverkeri skjutas upp, lovar arrangören.
Med sponsorers hjälp har föreningen fått drygt 30 000 kronor till avslutning med ett gediget fyrverkeri.
Inom hembygdsföreningen finns egna utbildade pyrotekniker, men då detta fyrverkeri blir så stort måste tillverkaren ändå ha eget folk på plats i Ankarsrum för att montera och avfyra det hela.
Efter firandet i Bruksparken så återupptas ännu en tradition med dans i Folkets hus. Denna arrangerar Folketshusföreningen och till Canders orkester som spelar upp till dans.
För den som vill kan åka smalspårståget. Turer är insatta för firandet under hela kvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om