Anhöriga drabbas hårdast

Demensföreningen uppmärksammade den bortglömda folksjukdomen.

Västervik2002-09-23 06:00
Mer än en miljon svenskar är drabbade av demenssjukdomar.
Ändå är det bortglömda sjukdomar, som kostar mycket lidande och stora pengar.
? Demens är en sjukdom som främst drabbar anhöriga, säger Margareta Larsson, ordförande i Västerviks demensförening.
Detta faktum uppmärksammades på lördagen vid den Internationella Alzheimerdagen. I Västervik skedde det genom att demensföreningen informerade och bjöd på kaffe i varuhuset Skottens entré.
Alzheimer är ingen nyupptäckt sjukdom. Förr kallades den rätt och slätt åderförkalkning, men på senare år har mekanismerna utforskats. Alzheimers är den vanligaste demenssjukdomen och leder till en långsam nedbrytning av hjärnan. Det finns ingen avhjälpande behandling, sjukvården kan bara sakta ned förloppet.
? Den sjuke kan få vredesutbrott och uppträda förvirrat. Det är skrämmande för den som inte är bekant med sjukdomen, säger Margareta.

Genom att informera om sjukdomens yttringar hoppas demensföreningen att människor ska bli mer toleranta. Vredesutbrott beror inte på elakhet, det är en del av sjukdomen som den drabbade inte kan göra något åt.
Antalet sjuka i Alzheimer har ökat på senare år. Den viktigaste förklaringen är att vi lever allt längre och att sjukdomen ofta utvecklas i hög ålder.
Samhället har inte resurser att erbjuda alla drabbade omvårdnad.
En nyligen gjord undersökning visar att sex av sju demenssjuka vårdas av anhöriga i hemmet. Bara var sjunde har en vårdplats.
? De anhöriga gör en enorm insats. Det är ofta en make eller maka i samma höga ålder. Många av dem skulle behöva mer stöd, säger Margareta.
Demensföreningen är i huvudsak en anhörigförening. Rune Svensson är en av medlemmarna.
Hans hustru insjuknade för många år sedan och vårdades av maken i hemmet. Men till slut blev hon alltför vårdkrävande.

? Jag klarade inte av att ta hand om henne längre, säger Rune.
Hon fick en plats på sjukhemmet i Hjorted, en lösning som han är mycket tacksam för. Han tycker att vården fungerar bra och säger att personalen är fantastisk.
? Det finns inte mycket kvar av kvinnan som blev min hustru en gång i tiden. Men hon känner i varje fall igen mig och blir glad när jag kommer på besök, berättar Rune.
Ungefär 200 000 svenskar lider av någon form av demenssjukdom. Man räknar med att över en miljon anhöriga tar del i vården av de sjuka. (Källa: Demensförbundet).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om