Ångbåtar, rockhjältar och förfalskningar

Frimärkets dag firades i Västervik.

Foto: MAGNUS GLANS Lars Rosberg och Hans Carlsson visade upp delar av sina samlingar på frimärkets dag i Västervik.

Foto: MAGNUS GLANS Lars Rosberg och Hans Carlsson visade upp delar av sina samlingar på frimärkets dag i Västervik.

Foto:

Västervik2004-10-04 01:00
Frimärket har sin alldelse egen dag, och den firades i år i lördags.
I Västervik firades dagen med en utställnign på Bryggaren och premiärdag för en ny serie frimärken.
Frimärkena ges ut med anledning av att rocken firar 50 år. Födelseåret är visserligen omtvistat men posten har tagit fasta på att det är 50 år sedan Elvis Presley spelade in låten ?That´s all right?. Presely är ett givet motiv på frimärkena, men i övrigt är det svenska artister för hela slanten som Pugh Rogefeldt, Eva Dahlgren och Ulf Lundell.
Den som ville kunde köpa rockfrimärkena på Västerviks Filatelist-Förenings utställning i Bryggaren, och därtill frå en första-dags-stämpel.
Eller kunde man titta på delar av medlemmarnas utställningar.

Fantasin när det gäller samlarobjekt är stor, och flera av samlarna visade på kuppen upp en del av Västervis lokalhistoria.
Det gäller Ulf Strömberg som samlar på frimärken stämplade på ångbåtar. Förr fungerade ångbåtarna i kustkomner som Västervik som ambulerande postkontor, och varje båt ade sin egen stämpel.
Hans Carlsson visade en samling från en kort epok i Västerviks historia. Den lokalpost som fanns på 40-talet. Verksamheten som startades i juli 1945 fungerade i stort sett som det lokalpostföretag som finns i Västervik i dag. Det privata brevföretaget blev dock inte långlivat. 1948 fick enligt lag Postverket monopol på brevutdelning och företaget tvingades lägga ner.
Att i dag få tag på de frimärken som företaget gav ut är inte lätt. En av abledningarna enligt Hans Carlsson är att frimärkssamlare länge såg ner på lokalpostföretagens frimärke.
? Man tyckte inte att det var riktigt filateli.
Föreningens ordförande Lars Rosberg visade upp ett antal frimärken på temat förfalskningar.
Precis som konst förfalskas så förfalskas värdefulla samlarfrimärken. I några fall har inte uppsåtet till en början varit brottsligt. I Frankrike har det funnits skickliga gravörer som gjort kopior av frimärken. Gravörerna har sålt sin alster som kopior, men mindre nogräknade kunder har sett en möjlighet att tjäna sig en hacka och försökt sälja kopiorna som äkta frimärken.
I dag har en del av gravörerna fått en hög status, och deras kopiorna betingar ett stort samlarvärde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om