Anette berättade om sina bokstavsdiagnoser
Foto: ANDERS LILJEGREN Anette Norlin föreläste på onsdagskvällen inför ett stort antal åhörare i Fogden.
Foto:
? Själv satsar jag mycket på fysisk träning i form av kampsporter och jag har dessutom precis skrivit klart romanen ?Huldra?.
Det sade Anette Norlin inför ett stort anal intresserade då hon på onsdagskvällen i Fogden i Västervik föreläste om hur det är att vara ?annorlunda? och leva med bokstavsdiagnoserna AS, ADHD, DAMP samt EDS.
Det var först i vuxen ålder, för något drygt år sedan, som Anette Norlin fick papper på att hon inte var som alla andra. Diagnosen ADHD innebar på sätt och vis en lättnad, men samtidigt en sorg.
Anette har även till viss del även Aspergers syndrom (AS), vilket är ett autistiskt funktionshinder. Hon lider även av EDS, Ehlers-Danlos syndrom, visar sig i form av överrörliga leder.
? Jag brukade kallas Ormen eftersom ingen kunde bryta ned mig vid kampsportsträningen. De fick inte ned mig hur de än drog i mig. De bara vred runt mina armar och ben.
Anette Norlin berättade hur det var förr, innan hon själv sökte en vuxendiagnosticering. Och hon berättade hur hon och hennes familj lever i.dag för att alla ska må bra. I dag tycker hon sig ha en bra kontroll över sitt liv.
? Först som vuxen lärde jag mig till exempel vad kärlek var. Det är för kärleken jag i.dag lever. Mina barn och jag har minst en fast kramstund varje dag. Massage är också nyttigt. Det får man inte så mycket av samhället, men väl av sambon.
Anette berättade om den ständiga, fysiska värk hon har i kroppen. Ofta måste hon ta varma bad eller basta flera gånger per dag.
? När jag tränar hårt fysiskt bildas endorfiner i kroppen som tar bort smärtan.
Människor med Anettes diagnoser har ofta svårt att kommunicera. De både missförstår och missförstås lätt.
? Därför är det viktigt att jag tränar mig själv i att kommunicera, säger Anette som har ett verbalt IQ på 108 men ett kroppsspråks-IQ på 120. Det går inte att lura mig. Jag ser ändå vad folk menar.
En stor tröskel för Anette var när hon nyligen, trots all sin värk i kroppen, lyckades springa Tjejmilen. På en timme bara dessutom.
? Jag presterade vad jag trodde inte var möjligt. Då stärktes mitt självförtroende enormt. Klarade jag detta är jag inte så jättesjuk, tänkte jag.
Anette försöker skratta ofta. Då mår hon mycket bättre genom att det då alstras så kallade dopaminer i kroppen.
Anette Norlin kan inte nog betona vikten av att människor med bokstavsdiagnoser upptäcks så tidigt som möjligt. Helst direkt när de börjar skolan.
? Då kan man direkt sätta in adekvat hjälp. Då slipper dessa barn att leva utanför.
Under det nära tre timmar långa föredraget gav Anette Norlin åhörarna en rad tips om hur man lever ett bra liv, eller tar han om anhöriga med ett funktionshinder, trots en bokstavsdiagnos.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!