Andreas är Västerviks VM-hopp

Bäst i Sverige på udda tävlingsgren.
"Det är inte så svårt att köra stridsvagn".

Landslagsdräkten med stridsvagnsmotiv har Andreas Ege redan fått. I torsdags var han med och vann SM-titeln i den något udda tävlingsgrenen stridsvagn. Nu väntar VM i Schweiz. Foto: ANDERS LILJEGREN

Landslagsdräkten med stridsvagnsmotiv har Andreas Ege redan fått. I torsdags var han med och vann SM-titeln i den något udda tävlingsgrenen stridsvagn. Nu väntar VM i Schweiz. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2002-02-25 06:00
Det är tomt på gräsmattan bakom Andreas Eges föräldrahem i Västervik. Kanske är det inte så konstigt att han inte har sitt tävlingsredskap med sig när han är hemma över helgen. Det väger nämligen 62,5 ton, är 3,8 meter brett och åtta meter långt.
20-årige Andreas Ege är Västerviks VM-hopp i den något udda grenen stridsvagn, som avgörs i Schweiz i september. I torsdags kvalificerade han sig tillsammans med sitt lag från regementet P4 i Skövde genom att vinna SM-titeln.
Till vardags gör Andreas Ege lumpen som stridsvagnskompanibefäl. Det var så han blev uttagen till SM, som alltid står mellan värnpliktiga från de fyra regementen som utbildar på stridsvagn - förutom P4 även P7 i Revinge, P10 i Strängnäs och I19 i Boden.
Tävlingen i stridsvagn består av flera delar. För föraren, som sitter i den undre delen, handlar det dels om att skriva ett teoriprov, dels om körning mellan olika typer av hinder.
- Det är bara fyra meter mellan konerna. Så det gäller verkligen att köra med precision, säger Andreas Ege som är förare i sitt lag.
Han berättar att det inte är helt lätt att väja för hindren. Från sin plats i stridsvagnens undre del försvinner de ur sikte sju-åtta meter innan han når dem.
För de tre personerna i den övre delen av vagnen, tornet, består tävlingsmomentet i att med hjälp av en simulator öva försvar och anfall. Bland annat försöker man träffa olika mål.
Andreas Ege tycker inte att det är så svårt att köra stridsvagn i sig.
-Det är nästan enklare än att köra bil. Men att köra bra är svårt. Särskilt ute i fält när det är mycket folk runtomkring. Då gäller det att ta det lugnt och inte bara gasa på. Annars kan de som sitter i tornet slå sig eller missa målet när de skjuter.
Mästerskapen i stridsvagn har pågått i ganska många år. Men det här var första gången som regementet P4 vann SM. Förutom det vandringspris som laget nu får förvalta, fick de också en annan hedersbetygelse.
- Regementschefen gav oss var sitt "coin of honour", berättar Andreas Ege och visar ett guldglänsande mynt.
- Det är Sveriges motsvarighet till USA:s hedersmedalj och den är det inte så många som har, säger han stolt.
VM i Schweiz avgörs den 15 september och Andreas Ege åker dit tillsammans med sitt lag några veckor innan för att öva på den modell, stridsvagn 121, som ska användas vid tävlingarna. I Sverige har de utbildats på stridsvagn 122.
- Skillnaden är att 121:an väger mindre. Dessutom är pansaret annorlunda, berättar Andreas Ege.
I VM deltar tolv nationer med totalt 36 lag. För Sverige handlar det om att försvara världsmästartiteln. Förra året var det ett lag från Boden som vann.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om