Ändrad inriktning efter brand
För lantbrukaren Jörgen Svensson i Getterum förändrades livet då ladugården brann ner för ett år sedan.- Det fanns ingen tid för självömkan så jag fattade snabbt beslutet att fortsätta som bonde men med ändrad inriktning, säger Jörgen Svensson när han förevisar den snart färdigbyggda ladugården.
Nytt bondeliv. Lantbrukare Jörgen Svensson tar den nybyggda ladugården i bruk till hösten där 50-talet amkor och kalvar ska gå i lösdrift.
Foto:
- Nu sedan jag ändrat inriktning från mjölkkor till amkor så är tanken att dra fördel av den rymliga ladugården till att i framtiden kunna ha 90 djur.
Ladugården kommer att delas upp i tre grupper med 20 amkor i de två grupperna och en grupp med plats för 10 ungdjur. Foderborden ska finnas på hela långsidan och till de lösgående korna kommer liggbås att inrättas.
- Jag får till och med ett kontor inrymt här i ladugården. Det blir uppe på taknocken och med ingång på utsidan, berättar Jörgen som är glad för att fortsätta med bondejobbet på släktgården som brukats av far, farfar och fars farfar.
Även traktorgaraget eldhärjades och är nu uppbyggt till maskinhall. Ett nytt häststall med tre boxar för familjens hästar har byggts bredvid ladugården i stället för hönshuset som brann upp.
- Det blev en nystart i livet, kan man nog säga. Precis efter den olyckliga branden, så undrade jag om det var möjligt att fortsätta att vara mjölkbonde. Vid närmare eftertanke så bestämde jag mig för att ha amkor istället, då slipper jag dessutom passen med mjölkning.
Det var en makaber dag för ett år sedan för Jörgen Svensson. Han såg sin egen ladugård brinna ner när han ryckte ut som deltidsbrandman i Hjorted.
Han och kollegerna hade kört till en trafikolycka vid kyrkan i Hjorted när Jörgens dotter Emilia kommer springande och ropar: "pappa, det brinner i ladugården".
Synen som mötte Jörgen och kollegerna vid brandplatsen var stark.
- De tio småkalvarna brändes inne. Vi hade inte en chans att rädda dem. Även hönsen i hönshuset brann inne. Det är underligt att tänka på att om jag inte hade fått utryckning till trafikolyckan just då, så hade jag befunnit mig inne i ladugården och mjölkat korna. De stod och väntade på mig vid staketet i hagen när jag kom till brandplatsen, det var mjölkningsdags.
23 man från räddningstjänstens personal arbetade med att hålla branden under kontroll. Närmsta granne till ladugården är Jörgens föräldrar. Det var Jörgens far, Göran, som hörde åsknedslaget och såg lågorna i ladugården. Han sprang ut och forslade bort maskiner från traktorgaraget.
- Vi fick mycket hjälp direkt av grannar och andra vällvilliga människor. Korna installerades hos Klaséns i granngården och andra hjälpte till med olika saker på brandplatsen. Det värmer att få så fin hjälp när man drabbas av olycka, säger Jörgen.
Det var ingen självklarhet för Jörgen att bli bonde. Han utbildade sig till verkstadssnickare men arbetade hos far på gården. År 2002 tog han över och arrenderar gården. Sammantaget brukar han 3½ gård och har totalt 44 hektar åker och bete samt 50 hektar skog på granngården som han och hustru Ann-Charlotte äger.
Därutöver har den ambitiöse bonden arbete som deltidsbrandman på räddningstjänsten i Hjorted där han är förman för sin grupp.
- Jag har jour var fjärde vecka och då planerar jag mitt jobb så att jag är tillgänglig för inställelse på brandstationen i Hjorted när larmet går.
Jörgen är 42 år och har hustru och tonårsbarnen Emilia och Samuel. Fotbollsintresset finns i familjen och Jörgen är lagledare för flicklaget i Hjorted GOIF där Emila spelar. Var fjärde söndag finns Jörgen i Hjorteds kyrka där han har förtroendeuppdraget som kyrkvärd.
- Det är fullt upp och det är något som jag är tacksam för. Framtiden ser ljus ut och jag ser goda utvecklingsmöjligheter. Så glad är jag, även om det blir några tuffa år som nyinvesteringen innebär, säger Jörgen och småler.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!