Vi har tidigare berättat att Alf efter mer än 20 år måste sluta sköta poolen i Blackstad, eftersom han har fått lungsäckscancer. Då, för drygt en månad sedan, mådde han sådär.
– Jag har svårt att gå och andas, men tar jag det lugnt, går det bra, sa han på sitt vanliga gemytliga sätt.
Han hoppades att han skulle kunna lära upp sina efterträdare i hur man sköter om poolen.
Nu ser läget klart bättre ut. Hans kropp har svarat bra på cellgifterna, så han har kunnat skola in de nya poolskötarna. Dessutom mår han själv bättre.
– Jag ser fram emot sommaren, säger han.
Det var så sent som på måndagen som han fick det positiva beskedet om sitt hälsotillstånd, när han var på sjukhuset i Linköping.
– Enligt den första prognosen skulle jag inte klara mig januari månad ut en gång. Då var prognosen väldigt dålig, men nu är den betydligt bättre.
Samma dag som det här hände, kom ett telefonsamtal från Västerviks kommun om att han hade utsetts till årets föreningsledare.
– Det är ju inte klokt. Det har jag inte gjort skäl för. Men det är roligt att få uppmärksamhet, säger han med glimten i ögat, när vi hörs på telefon.
Han får priset för allt han gjort för bygdens ungdomar efter decennier som scoutledare och senare även poolskötare.
Då han fyller 75 i höst, och gick med i scouterna redan som tioåring, har han lång erfarenhet av scoutrörelsen. Ledare blev han redan som 18-åring.
Att se de ungas glädje är hans stora drivkraft.
– Det finns väl inget bättre än att se en ungdom som är glad och vill vara med och tycker att det är roligt.
När han inte kunde vara med på ett scoutläger, sa en av ungdomarna: "Då blir det inget riktigt läger". Sådant värmer.
Priset Årets ideella samhällsutvecklare går till Händelöps damer. De har i 25 år har arrangerat Skärgårdens dag, som varje år lockar tusentals besökare.
Från och med i år lämnar de över till bysamfälligheten, men de finns med i bakgrunden och midsommarfirandet fortsätter de med.
– Det är en väldigt fin utmärkelse. Vi är glada att vi har fått den, säger Yvonne Eriksson i Händelöps damer.
Årets kulturstipendium tilldelas Psykiatriska museets stödförening för sitt stora engagemang i museet och hur de året om delar med sig av sin kunskap om såväl området Gertrudsvik i Västervik som om den svenska psykiatrivården, ett ämne som är "lika aktuellt i dag som förr i tiden".
Varje stipendium är på 12 000 kronor.