Andra bullar i Gamleby

Hembageriet i Gamleby har fått både nya ägare och nytt namn. På lördag öppnar det renoverade caféet. - Det kommer att finnas både nyheter och gamla recept på menyn, säger Annika Stagård, en av ägarna.

Annika Stagård har tillsammans med sin sambo, Anders Enoksson, tagit över Gamlebys hembageri. På lördag öppnar deras nyrenoverade Stagårds café och hembageri och fram till dess städas och bakas det för fullt.FOTO: ANDERS STEINER

Annika Stagård har tillsammans med sin sambo, Anders Enoksson, tagit över Gamlebys hembageri. På lördag öppnar deras nyrenoverade Stagårds café och hembageri och fram till dess städas och bakas det för fullt.FOTO: ANDERS STEINER

Foto: Anders Steiner

Västervik2010-09-08 00:00
Efter 39 år som bagare sålde Krister Åhlin sitt kära hembageri i Gamleby.- Kroppen sa ifrån. Det behövs nya och yngre krafter så det kändes bra att sälja stället till Annika (Stagård) och Anders (Enoksson), säger Krister.- Det är bara förnamnet att vardagen kommer att bli annorlunda nu. Jag har inte haft en sovmorgon på nästan 40 år så jag vet knappt vad jag ska göra istället, fortsätter han.Men under en månad framöver kommer Krister att skola in de nya ägarna och hjälpa till med diverse sysslor.- Vi ska ju ha kvar mycket av hans matbröd. Bland annat är den skållade råglimpan väldigt populär och receptet är hemligt. Därför ska Krister lära oss att baka det brödet, berättar Annika som även kommer att behålla traditionen att sälja Napoleonbakelser på fredagar.Förutom Kristers gamla godbitar kommer utbudet att utökas med mycket nytt.- Det kommer att finnas fler kaffesorter att välja emellan och vi ska satsa mycket på smörgåsar, smörgåstårtor och matpajer. Våra räkmackor blir nog riktigt uppskattade med stora och fina handskalade räkor, tror Annika.En kortläsare för kreditkort ska installeras och en uteservering ska byggas till våren.- Vi hoppas att vi får bygglov då vi vill satsa ordentligt på ett sommarcafé.För paret Annika, 37 år, och Anders, 39, blev beslutet att ta över bageriet en stor och snabb förändring i livet.- Från tanke till köp tog det en månad. Båda två sa upp oss från våra jobb efter semestern och förra onsdagen tog vi över bageriet. Så vi har bara haft en vecka på oss att förbereda inför nyöppningen. Det är verkligen massor med saker som måste hinnas med, allt från renovering och bakning till kontakter med leverantörer och grossister, säger Annika och tar ett kliv mellan tapetrullar och burkar med målarfärg.- Men vi får ta bit för bit. Först och främst är det caféet och butiken som ska göras i ordning. Vi hoppas att byborna fortsätter att fika, avslutar ägarinnan av Stagårds café och hembageri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om